Дали наистина изкуството е приоритет на държавата или това се отнася само за държавните културни институти, чиито заплати са гарантирани от бюджета? Защо театрите не са спирали работа, а цирковете, макар и малко на брой у нас, са затворени от ноември и не фигурират дори в плана за разхлабване на мерките до 30 април?

С тези въпроси преди месец, председателят на Българската младежка циркова асоциация Десислава Иванова се е обърнала към Министерството на здравеопазването. Отговор и до този момент няма.

Пред news.bg Иванова обясни, че циркът не влиза в нито една мярка за подпомагане от страна на държавата, тъй като е частна институция, а не държавна. Единственото финансово подпомагане, което е достигнало до тях е чрез фонд Култура 2021 година, но тези пари ще трябва да бъдат връщани, ако няма спектакли, а такива не се провеждат от ноември 2020 г.

Иванова поясни, че за цялата изминала година игралният сезон е бил само 5 месеца, като загубите за сектора са се равнявали на 80%. "Ние спазвахме всички мерки, циркът е единствената институция, която отдели вход за зрителите над 60 години", обясни Иванова. Игралният сезон е бил от юни до октомври и заради отлива на публика той е бил много слаб.

На въпрос как си обясняват от асоциацията липсата на отговор от страна на Министерството на здравеопазването, Иванова заяви, че мълчанието на институцията е повече от обидно. Нашият метод на работа не е по различен от този на театрите. Ние сме поставени на края на опашата, дори и след ресторантите и казината. Държавата ни приравнява към развлекателния бизнес, а не към културата.

Тук проблемът не е само финансов, а е и в чисто човешки план. Много от артистите вече са сменили своята професия или са заминали за чужбина, за да може да се издържат. "Накрая ще стане така, че няма да има кой да излезе на манежа, защото цирковите артисти в България са около 100 души общо. "Ние ли сме заплахата за обстановката в страната, затова да изтървем каишката на пандемията", попита риторично Иванова, цитирайки думи на здравния министър.

Според нея Министерството на здравеопазването не е наясно какво представлява циркът, затова и ги е поставило на опашката на всичко. На въпрос на News.bg дали цирка би се определил като изоставеното дете на българската културата, Иванова заяви, че те се чувстват точно така, защото държавата няма интерес да спаси това изкуство, а интерес от страна на младите хора към него има. Така в момента циркът е на прага на гибелта.

Ние сме твърде заети да се борим с бюрокрацията в България и да оцелеем, защото имаме твърде много проблеми, а никой не говори за цирка. Министерството на културата също няма отношение към ситуацията, в която се намираме. Откакто няма държавен цирк, ние сме маргинали. Ако ние не си търсим правата, няма да ни се обърне внимание. Иванова обясни, че са потърсили позицията и на Министерство на културата, но и от там отговор няма.

Снимка 520758

Източник: Десислава Иванова

На въпрос какви облекчения би поискала асоциацията от държавата, за да се справи с кризата, Иванова отговори, че те искат намаляване на наемите на помещенията, в които тренират. Тя поясни, че наемите варират от 1 до 4 лв. на квадратен метър. Таксуват ни като сергиите за плодове и зеленчуци. Дали ще правиш изкуство или ще продаваш зеленчуци, очевидно няма разлика. Нашето обръщение към общините е да намалят наемите. Иванова добави, че от фонд Култура са получили 700 хиляди лева, които са крайно недостатъчни.

По отношение на ваксинирането, тя изрази своята подкрепа. От асоциацията са изпратили писмо до Министерството на здравеопазването с въпроси, свързани със самия процес. Тя уточни, че на това писмо са получили обратна връзка от Министерството на здравеопазването, но на въпросите обвързани с тяхното отваряне отговор няма. Ако не получим отговор, ние ще направим арт акция, за да извоюваме своите права и позиция в обществото.

Снимка 520759

Източник: Десислава Иванова