Това, което се случи на националната конференция на ГЕРБ, беше една голяма пудра за обществото. Това заяви социологът Кольо Колев в сутрешния блок на bTV.

По думите му партията има на челото си един огромен цирей - Цветан Цветанов. За да бъде прикрит той, за заместници на Бойко Борисов редом с него били сложени двама успешни градоначалници - Йорданка Фандъкова и Димитър Николов. „Мислите ли, че като кметове на огромни общини ще могат да свършат някаква работа", попита риторично Колев.

В студиото беше и политологът Румяна Коларова. Според нея на челото на управляващите има няколко цирея, още по-големи и по-отдавна. По думите й било много добър ход редом с Цветанов да бъдат сложени двамата кметове. Коларова наблегна на това какво означава власт и лоялност на кмет на столицата. Тя изтъкна, че Стефан Софиянски разцепил СДС, а Бойко Борисов загърбил НДСВ, за да стане кмет. „Това е нещо, което можеш да си сложиш като брошка", допълни тя. Според Коларова БСП не само е в изолация, но е и вътрешно разцепена.

По повод конфликта между ДПС и БСП относно изборния кодекс и конкретно агитацията на майчин език, Колев заяви, че в случая ГЕРБ и „Атака" се коалирали, за да опитат да торпилират кабинета. Коларова обаче подчерта, че и по други теми левицата и ДПС не са постигали съгласие. Колев опонира, че се пипа с мръсни лапи там, където трябва. „Етническата карта" се вадела, защото гласовете на ГЕРБ и националистите са повече от тези на другите 2 партии, твърди социологът.

Според Румяна Коларова Изборният кодекс не дава на гражданите това, което искат да получат. „Когато си тотално неспособен да отговориш на очакванията, правиш скандал", каза тя и призова Кольо Колев да се „опита да бъде обективен".