Вътрешният министър Цветан Цветанов е изпратил писмо до президента Георги Първанов, в което го е помолил да му предостави всичката налична информация, която притежава за българските олигарси.

Поводът за писмото е искането на държавния глава за отваряне на икономическите досиета и въпросът му как олигарсите у нас са станали такива.

По думите на Цветанов пред БНТ, напълно възможно е държавният глава да има повече и ценна информация, тъй като отдавна е в политическия живот, а като член на партията, която е част от прехода, той би трябвало да има „какво да каже".

Вътрешният министър намекна и за скандала „Петрол срещу храни", като изрази надежда Първанов да даде информация и за тази „затворена страница":

"Надявам се, че с писмото, което ще бъде изпратено до президента той също ще даде оценка за икономическите досиета.
Възможно е в своя отговор той да говори за "Петрол срещу храни", защото това беше в един период, в който имаше сериозна дискусия в обществото, но за съжаление много бързо беше затворена тази страница.
Смятам, че той като съратник на всичко това, което се е случвало като форми на работа може да допринесе за разкриването на самата обективна истина, която и обществото очаква."

Според вътрешният министър Цветан Цветанов с дадената в петък пресконференция президентът затвърди позицията на ГЕРБ относно исканото му отстраняване.

По повод на днешния дебат относно искането за импийчмънт Цветанов отбеляза, че е недопустимо държавният глава, който трябва да подкрепя и толерира всичко позитивно в страната, да постъпва по този начин, и че сега трябва да си понесе последствията, защото изнасяйки стенограмата от разговора си с министър Дянков, той нарушава Конституцията на страната.

„Независимо какви ще бъдат юридическите последствия, по-важното според мен е, че с тези свои действия Първанов губи моралните си качества, което води до парламентарно недоверие", коментира Цветанов.

На въпрос защо Бойко Борисов е избегнал „върха на острието" в този дебат, Цветанов поясни, че в момента България е нямала нужда от подобен дебат, от подобен конфликт и допълни, че проблемите пред държавата са много по-сериозни и важни от този дебат.
„Не си заслужава да хабим енергията за този случай", заяви министърът.