"Това е ГЕРБ. Ние сме силни и знаем, че винаги побеждаваме", извика от голямата и синя сцена на конгреса на ГЕРБ зам.-председателят на партията Цветан Цветанов.

В изключително пламенно слово вторият в ГЕРБ, който днес най-вероятно ще раздели второто място с още двама, разказа подробно пред над 1000-та членове и делегати на партията на бившите управляващи историята на ГЕРБ.

Финалните му думи обаче бяха същината на призива, а именно - "Бъдете живи и здрави и да си пожелаем изборна победа на 25-ти май. Това да е заявка за предсрочни парламентарни избори през 2014-та година, за да върнем европейската перспектива на България и да не загубим европейските фондове".

В отбора на партията Цветанов съзря много висококласни състезатели, които са подготвени за всяка една битка.

"ГЕРБ ще продължи напред и ще направи ясна заявка за бъдещо управление. Партия ГЕРБ ще има най-много евродепутати и това ще е благодарение на всички вас и на широката подкрепа на нашия лидер Бойко Борисов", нахъса Цветан Цветанов всички присъстващи, които той нарича "свои приятели", като им благодари за подкрепата в трудни моменти.

Назад в историята Цветанов се върна в думите си още от раждането на ГЕРБ на 3-ти декември 2006-та година. Създаване на една партия с идеята за промяна, но и справяне с предизвикателствата.

"Трябваше да говорим ясно, да назоваваме проблемите с истинските им имена и да се придържаме към истината", спомни си бившият министър на вътрешните работи.

През 2007-ма година, по думите на Цветанов, е била първата основна задача на младата партия, а именно утвърждаването на нейните структури и привличането на членовете й във всяко едно кътче на страната, а именно 264 общини. "2006-та започнахме с 4000 членове, 2009-та в края имахме 44000 членове, 2010 - 54 000 членове, 2011 - 65 000 членове, 2012-та - 72000 членове, а 2013-та 78000 члена на политическа партия ГЕРБ", мотивира с данни думите си Цветанов.

Той продължи разказа си с 2009-та година и европейските избори, когато ГЕРБ печели свои пет евродепутати. На изборите през 2009-та година пък бившите управляващи печелят гласовете на над 1 600 000 българи и съставят правителство. "Това беше началото на подема на България към европейската интеграция и перспектива", спомни си още Цветан Цветанов.

Той поговори и за кметските избори, когато не са били делени кметовете на "наши и ваши". Като тежко предизвикателство вторият в ГЕРБ посочи местните избори през 2011-та година, когато партията печели 94 кметове, както и президентските избори и победата на Росен Плевнелиев през 2011-та година.

Най-много думи Цветан Цветанов посвети на 2013-та година, когато е бил преломният момент дали ГЕРБ да държи властта на всяка цена или да отговори на очакванията на хората и да яви на избори. "Когато отиваш на избори, отиваш с ясна програма, но не с черен пиар и писане на опорни точки", заяви Цветанов, говорейки за преди, но може би и за предстоящите евроизбори.

"Никой не смяташе, че тези избори на 12-ти май ще бъдат сблъсък на конфронтация", отсече Цветанов и призна, че не се е получило това, което са искали те - ясен политически дебат, сблъсък на идеи и програми.

"11-ти май е денят, в който се създаде тази политическа нестабилност, която днес рефлектира върху бизнеса, върху работодателите и европейските ни партньори", определи зам.-шефът на ГЕРБ.

Той си спомни и за изборите на кмет на Варна, като благодари на избрания Иван Портних за силата, която е дал на ГЕРБ, в момента, когато е опозиция.