Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов остро разкритикува намерението на президента Румен Радев да наложи вето и на антикорупционния закон.

Още преди дни News.bg информира за този ход на държавния глава.

Абсолютно несериозно е президентът да се изказва, че ще наложи вето на антикорупционния закон, който още не е приет, атакува намерението на държавния глава в кулоарите на парламента Цветанов. Нека да бъдем сериозни, настоя той.

Уважение към президента и президентската институция, но да се изказваш, че ще наложиш вето по нещо, което още не е прието, смятам, че е абсолютно несериозно, допълни Цветанов.

Радев подготвя вето и за антикорупционния закон

Радев подготвя вето и за антикорупционния закон

Румен Радев: Може да си отговорите сами на въпроса дали ще наложа вето

Той иска да знае с какви мотиви Радев ще наложи вето. Уважаваме президента и президентската институция, след като бъде обнародван законът, ще чуем неговите мотиви и ще имаме дебат в пленарна зала, подчерта Цветан Цветанов.

Припомняме, споровете около новия антикорупционен закон вървят от месеци наред, като имаше и два законопроекта - на управляващите и на този на БСП. Основната разлика обаче между тях е кой да назначава шефа на новия орган - парламентът или президентът.

По темата корупцията и борбата с нея през октомври месец се състояха и два Консултативни съвета по национална сигурност при президента Румен Радев, които също не завършиха със съгласие по темата.

В момента парламентът обсъжда на първо четене антикорупционния закон, като спорове породи дори самото наименование на закона. Президентът Румен Радев даде вече заявка, че ще наложи вето на приетите текстове и така управляващите няма да могат да осъществят заявените от министъра на правосъдието амбиции - антикорупционният закон да започне борба с корупцията от новата година.