Засега няма да има турска ТЕЦ край Резово. Въпросът не стои на дневен ред поне в близките шест месеца.

Това каза кметът на Инеада Тахир Ъшък. Той пристигна в Бургас за участие в кръгла маса на тема: „Как ще се отрази работата на ТЕЦ, АЕЦ или и двете, в близост до българската граница с Турция, върху природата в региона и поминъка на местните хора?".

Жителите на Инеада също се противят на този проект за строеж на ТЕЦ. В района има четири защитени зони. След представянето на проекта за строежа са отправени протести към правителството на Турция и те са се вслушали в мнението на местните жители, добави още Ъшък.

Заедно с него в кръглата маса в Бургас участваха и колегите му Мухлис Явуз , кмет на Демиркьой, Джавит Чаалаян, кмет на Къркларели и Селчук Ялмаз , кмет на община Визе. Всички те заявиха на кръглата маса несъгласието си с енергийния проект за строеж на ТЕЦ в Инеада. Гостите отбелязаха, че това не е правителствен проект на Турция, а частна бизнес инициатива, информира burgasinfo.com.

Протестите срещу тази идея са чути и от турския министър на екологията, който е подкрепил жителите на Инеада, стана ясно още по време на форума. По време на срещата бе засегната и темата за строеж на АЕЦ в Турция. Кметовете от Турция oбаче обясниха, че това е правителствен въпрос и не могат да го коментират, още повече, че по този въпрос предстои среща на 27-ми януари.

От българска страна в кръглата маса се включиха народните представители от Бургас и черноморски кметове, Ивелина Василева - зам.-министър на околната среда и водите, областният управител на Бургас Константин Гребенаров, кметът на морския град Димитър Николов и представители на екоорганизации.

Кметът Димитър Николов благодари на колегите си от Турция , които присъстваха на срещата за високата им отговорност към този общ и за двата региона проблем. „Имаме опит в протестите и ако се наложи сме готови да ги оглавим и координираме с кметовете от двете страни на турско- българската граница", каза още Николов.

Чест ви прави, че с протестите си и ясно изразената си позиция доведохте до това, да бъде замразен този притеснителен за екологията и туризма проект. Имате твърдата подкрепа на Община Бургас. Готови сме да се противопоставим на изграждането на АЕЦ в защита на местните интереси", заяви още бургаският кмет. Николов каза, че ще помоли от турска страна правителството да подпише конвенцията за ОВОС в трансграничен контекст. Тя ще позволи на страната ни да участва във вземането на подобни решения като обсъжданото днес - за изграждане на енергийни мощности.

Николов добави, че ще очаква подкрепа от турските си колеги и за изграждането на пешеходна зона в района на Резово.