"За България, както и за ЕС, Турция е стратегически партньор - приятелска съседна държава, съюзник в НАТО и важен партньор в областта на сигурността и обществения ред. Стабилното и устойчиво развитие на двустранните отношения е приоритет на българската политика".

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с министъра на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу, който е на посещение в София, информираха от Министерския съвет.

Турция признава Македония с конституционното й име

Турция признава Македония с конституционното й име

Анкара очаква присъединяването на Македония към НАТО "без повече отлагане"

Борисов и Сойлу обсъдиха сътрудничеството в сферата на сигурността, ограничаване на миграционния натиск, борбата с контрабандата и организираната престъпност.

България е готова да разшири и активира контактите с Турция на професионално ниво между отделните структури на двете министерства със сходни функции, каза премиерът на България.

"Към момента успешните ни реализации са предимно по линия на наркотрафика и контрабандата на стоки. Бихме искали да развиваме проактивен обмен на информация по всички приоритетни линии", поясни той.

Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу каза, че в момента регионът е изправен пред много предизвикателства. Той даде висока оценка на нивото на сътрудничество в областта на сигурността, което България и Турция са изградили.