Българите сме станали по-солидарни към циганите у нас благодарение на телевизионен сериал. В това са убедени от фондация „Ромски свят - 21 век", които на пресконференция се похвалиха с успеха на предаването си „Малките истории от света на ромите".

В рамките на проект „Популяризиране на демократичните ценности чрез тв предаване", финансирано с европейски пари, гражданите са имали възможност да се запознаят с живота на ромите от 20 телевизионни серии.
Те са били излъчени в ефира на Българската национална телевизия и са успели да задържат пред екрана над 750 хиляди зрители общо.

Сега предстои разказите за света на циганите да бъдат представени и извън България в страни в Централна и Източна Европа.

„Искахме да припомним за някои забравени демократични ценности като достойнство, свобода, равенство, законност", обясни председателят на „Ромски свят - 21 век" и продуцент на филмите Кремена Будинова.

Тя даде пример с една от сериите, в която циганин дарява кръвта си. „Това е доказателство, че кръвта не може да бъде циганска или българска, а при помощ си е кръв", разкри още Будинова.

Преди да бъдат заснети сериите от фондацията са направили и социологическо проучване, с което да разберат какъв е образът на циганите в медийното пространство.
Именно на база на тази информация зададените въпроси след излъчването на сериите води до извода, че след като са се запознали със света на циганите, повече българи са станали съпричастни към циганите у нас.