510 – 520 хиляди стават подписите с искане за референдум, внесени от варненския бизнесмен Веселин Марешки. Припомняме, първите подписи бяха внесени още февруари, а с внесенитe днес 120 хиляди варненският бизнесмен изрази надежда реалните подписи да са над 400 хиляди.

След процедурата в сградата на Народното събрание Марешки коментира пред журналисти, че основният за него въпрос е този, свързан с цените на горивата, а именно - трябва ли да се въведе регулация на пазара на горивата.

„Ние сме предложили пет въпроса, но за нас основният е свързан с цените на горивата, защото той касае всяко едно българско семейство, всеки един български бизнесмен и въобще като цяло живота на хората в страната. Това спъва развитието на цялата страна и възможността гражданите да живеят по-добре в тази държава.

По думите на Марешки всички останали въпроси са ги добавили от гледна точка на това, че ако така или иначе има референдум, да спестят парите на хората и да поставят и други актуални въпроса от ежедневието.

„Затова допълнихме с няколко политически въпроса, които са свързани с броя на депутатите, субсидията, безсмисления имунитет на депутатите”.

Припомняме въпросите от подписката:
„Подкрепяте ли броят на депутатите да бъде намален от 240 на 120";
"Подкрепяте ли да падне имунитетът";
"Подкрепяте ли да отпадне напълно субсидията за финансиране на партиите";
"Подкрепяте ли да се премахне ограничението един човек да може да открие не повече от четири аптеки на територията на страната, за да стане пазарът по-конкурентeн и да се намалят цените в аптеките";
"Подкрепяте ли да се въведе регулация на пазара на горива, така че да се гарантират по-ниски цени в бензиностанциите".

За въпроса за броя на аптеките, Марешки коментира, че съжалява, че го е поставил, тъй като се счита, че това е най-основното.

„Ето, даваме възможност сега, ако трябва да отпадне и да остане това, което се счита за основно”, заяви Марешки.

Той бе категоричен, че се отнася абсолютно сериозно и към възможността да се кандидатира за президент на предстоящите президентски избори. Марешки обясни, че кандидат-президентската кампания е тръгнала от хората, които след като е била отворена първата бензиностанция са видели, че някой нещо прави в държавата.

Това е много опасно занимание. На практика двама души са се изказвали – единият е министър-председателят, но той е много строго охраняван, а другият не е между живите – бившият шеф на митниците (Ваньо Танов, б.р.), третият съм аз, който говоря и работя, което не само не е лесно, но е доста опасно и трудно занимание. Когато хората видяха това и го оцениха, спонтанно в социалните мрежи започна – „Марешки президент”, коментира бизнесменът.

„От там тръгна малко и на шега го подехме, но се вижда, че хората абсолютно сериозно гледат на това нещо”, заяви Марешки.

Бизнесменът повтори, че гледа абсолютно сериозно на кандидатурата си за президент. „Не виждам други сериозни кандидати. С появата на моята кандидатура няма как да назначат служебно президент, тоест вече партиите ще трябва да намерят сериозни кандидати. Няма да могат с кукла на конци и с партийна подкрепа и задкулисна подкрепа да си осигурят изборите”, заяви той.

Припомняме, преди повече от месец служба ГРАО обяви подписката на Марешки за редовна поради събраните над 310 хиляди валидни подписи, при необходими 200 хиляди за иницииране на референдум.