По официални данни на българска територия са около1300 непридружени деца, заяви пред Нова телевизия вицепрезидентът Илияна Йотова.

По-малко от 1/3 от непридружените деца бежанци ходят на училище у нас

По-малко от 1/3 от непридружените деца бежанци ходят на училище у нас

Вицепрезидентът Илияна Йотова постави серия от проблематични въпроси

Тя подчерта, че те остават необхванати от образованието. Разговорът с тях за България, за това защо трябва да знаят български език, изобщо не е започнал.

10 000 деца-бежанци са изчезнали, според "Европол"

10 000 деца-бежанци са изчезнали, според "Европол"

Не са придружени от възрастни при влизането им в Европа

По думите й голяма част от децата стават жертва на трафик, а по данни на службите 9000 са изчезнали в Германия. Йотова алармира, че в докладите на службите се посочва, че те се ползват за донори на органи. Тя припомни съветите на свои колеги евродепутати, които й казвали: "Вие сте в началото на тези проблеми. Не позволявайте при вас да стане това, което става при нас - държава в държавата. Един ден те ще се върнат с лоши намерения към вашето общество".

Сирийски деца-бежанци разказват за ужасяващи изтезания

Сирийски деца-бежанци разказват за ужасяващи изтезания

Това се посочва в доклад на британската благотворителна организация "Спасете децата"

Президентът Радев много бързо навлиза в политиката и не случайно рейтингът му е толкова висок, каза Йотова.

Сирийската криза остави 1 млн. деца-бежанци

Сирийската криза остави 1 млн. деца-бежанци

Милионното дете бежанец не е просто поредното

Йотова смята, че и двамата са били натоварени с огромно доверие от българските граждани. "Работим добре, работим в екип, съветваме се за неща, които трябва да излязат като общи позиции", заяви Йотова.

Тя не скри, че амбицията им е да покажат нов стил в отношенията президент - вицепрезидент на интелигентни, разумни хора, които работят в екип, стоят един до друг, а целта им е преодоляване на това ужасяващо разделение в българското общество.

Йотова изтъкна, че по време на срещите си в Европа с президента Румен Радев са били дискутирани едни от най-важните решения за съюза. Йотова бе категорична, че по същество позицията на Радев по отношение санкциите за Русия изобщо не се е променила.

"Г-н Радев каза, че тези санкции не водят до резултатите, които всички очакваме. Трябва да се пристъпи към постепенна отмяна на тези санкции", заяви вицепрезидентът Йотова.

Ненчев обвинява Радев и Янев в лъжа и вреда на националните интереси

Ненчев обвинява Радев и Янев в лъжа и вреда на националните интереси

Не съм залагал финансови параметри в съвместния еър полисинг, признава Ненчев

"България изобщо не е сама в тази позиция. Има много гласове по тази тема дори и в Германия. Има приета декларация на френския парламент за отмяна на санкциите, защото те вредят на обикновените хора в европейските страни", посочи Йотова.

Тя подчерта, че решението на ЕС не е взето за винаги и затова се преразглежда на всеки шест месеца. Според нея е редно времето да бъде използвано за засилване на този диалог. Относно НАТО вицепрезидентът Йотова коментира, че тази истерия се подклажда от хора, които до вчера са били във властта, каза вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Ние нямаме никакво отстъпление", заяви тя. По думите й Николай Ненчев, който е "фронтменът на тази истерия" си правил предизборната кампания като злоупотребявал с понятието Черноморска флотилия. Йотова бе категорична, че от срещата във Варшава на НАТО няма и грам дума за такава флотилия и тя не е на дневен ред.

Румен Радев: Политиците да се държат отговорно

Румен Радев: Политиците да се държат отговорно

България няма да плати нито лев за охраната на небето ни

 

Според Йотова желанието за промяна амбицира и служебните министри. "Това усещане за промяна някак си се прехвърли и върху служебните министри и донякъде, според мен, ги амбицира и в действията им", коментира Йотова.

Относно обвиненията, че служебният кабинет трасира пътят на БСП към властта, Йотова бе категорична, че това са нормални обвинения за всеки един служебен кабинет. "Този театър го играем години наред в България. Обвиненията са едни и същи. По-важно е тези хора за тези два месеца да си свършат работата", коментира още тя.

Радев поиска страните от региона да работят по модела на Вишеградската четворка

Радев поиска страните от региона да работят по модела на Вишеградската четворка

На среща с президента на Хърватия Колинда Грабар-Китарович...

Йотова припомни, че при представянето на служебния кабинет, президентът Радев е имал три изисквания към тях. Едното от тях е да кажат реалната ситуация във всяко едно министерство. "Аз смятам, че това е честното отношение към хората. Ако има случай на злоупотреби, те да бъдат изнесени пред българската общественост. Не смятам, че тук той е мръднал на крачка от това, което е обещал в предизборната кампания", коментира Йотова.

"Това са хора професионалисти, можете да имате всякакви упреци към тях, но към нито един не можете да имате упрека, че не си е на мястото", защити Йотова служебните министри в кабинета.