Неочакван обрат получи казусът „ДКЕВР".

В късния следобед от министерството на икономиката съобщиха, че след разговор с министър Щонов председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Боян Боев и неговият заместник Лилия Младенова са се съгласили да подадат своите оставки.

Другият зам.-председател на ДКЕВР, Еленко Божков, който също бе поканен от служебния кабинет да се оттегли от комисията, все още не е оповестил своето решение.

Той обаче ще бъде отстранен от кабинета, тъй като имало съмнения за конфликт на интереси.

Всичко това става обаче, след като по-рано днес - чрез официална позиция на регулатора, публикувана на сайта на ДКЕВР, от комисията заявяват, че не са налице обстоятелства, които да налагат, каквато и да е промяна в състава на ДКЕВР, преди да бъде оценен реалният положителен ефект от предприетите от Комисията в сегашния й състав действия.

Припомняме, вчера вицепремиерът Захариева и икономическият министър Щонов поискаха оставките на трима от комисията - на шефа й Боян Боев и членовете Еленко Божков и Лиляна Младенова.

Междувременно пък стана ясно, че служебният премиер Близнашки е готов да „замени" ДКЕВР с новосъздадения Енергиен борд.

Запитан по време на визитата си в Благоевград как ще коментира отказа на членове на ДКЕВР да подадат оставки, Близнашки посочи, че очевидно ще трябва да се търсят алтернативни решения.

"До голяма степен Енергийният борд е алтернативното решение", заявява премиерът и изтъква, че в него ще участват всички заинтересовани страни.

Обществото отдавна е снело своето доверие и този състав на Комисията носи огромна вина за тежкото положение в енергетиката, коментира още Близнашки в Благоевград.

Би било добър знак за обществото, ако се бяха оттеглили, констатира още той.