В Стара Загора беше приета учредителната декларация на Политическа партия "ЧЕСТ".

ЧЕСТ е абревиатура на "Чиста, Единна и Суверенна Татковина".

Председателският съвет на бъдещата политическа формация засега включва 7 души, които от ЧЕСТ представят по следния начин:

  1. Симеон Костадинов - юрист, на 36 години. Едно от най-добре познатите лица в младежките патриотични организации от близкото минало. Дългогодишен участник в "Луковмарш" и автор на единствената засега излязла биография на генерал Христо Луков. Автор и съставител на още няколко книги на патриотична тематика.
  2. Иван Спирдонов - един от най-познатите общественици и политици не само в родния си град Велико Търново, но и в България. Бивш член на БДФ (бившите легионери), автор на една от най-популярните книги в България през последните две години - "Сатанизъм Unlimited - Самоунищожението на бялата раса". Академик от ОАНОК.
  3. Преслав Кулеков - един от спортните герои на съвременна България - трикратен световен и трикратен европейски шампион по бойна борба. Зам.-председател на Дружество "Традиция" в град Троян. Редовен участник в исторически възстановки и активен общественик, с особен акцент върху децата и подрастващите.
  4. Иван Гановски - един от най-изявените патриоти в Северозападния край на България. Бивш активист на закритата вече Българска Национално-Радикална Партия (БНРП) на покойния д-р Иван Георгиев.
  5. Спас Генчин - активен общественик и патриот от град Пазарджик. Участник в редица публични мероприятия в страната и региона, с гражданска и православно-патриотична насоченост. Зам.-председател на гражданско сдружение "Православен Завет".
  6. Отец Силвестър Янакиев - един от най-известните и обичани народни свещенослужители и водачи в България. Яростен противник на сектантските движения и сторонник за чистотата на вярата и църквата. Той и неговият брат (също свещеник) - Отец Евгений Янакиев, първи призоваха обществото през 2008 г., да се надигне против моралната мерзост, наречена "София Прайд".
  7. Владимир Павлов - един от най-опитните и известни политици в бургаския регион, общински съветник и активен поддръжник на редица обществени каузи, като тази срещу избиването на животните в Странджа, заселването на мигранти в Бургаско и въвеждането на еврото в България.

От партията посочват, че са в преговори с редица обществени фигури, интелектуалци и политици, които искат да се присъединят към тях. Като своя най-близка цел те посочват участие в следващия парламент, а в по-дългосрочна перспектива - управлението на страната.

Учредителното събрание на партията се очаква да се случи между средата и края на септември 2020 г.

Припомняме, в края на юли съдът забрани "БНС - Еделвайс", които се занимаваха с организирането на Луковмарш, с мотива, че се извършва дейност, която противоречи на Конституцията - насочена е към расова, етническа и религиозна вражда и чрез създаване на военизирана структура.

Организаторите на Луковмарш създали своя военна структура

Организаторите на Луковмарш създали своя военна структура

Съдът е приел исковата молба на прокуратурата за заличаване на организацията