Част от училищните настоятелствата са се превърнали в черни каси. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на блиц контрола в ресорната парламентарна комисия, която днес обсъжда казуса в Софийска математическа гимназия.
На заседанието на парламентарната комисия бяха поканени родители, учители, представители на Съюза на математиците в България.

Припомняме, след уволнението на учител от СМГ, по настояване на министерството бе уволнен и директора Антони Стоянов.

Министър Вълчев призна, че част от училищните настоятелства се използват за събиране на приходи от родителите, като в някои случаи това ставало дори с намек за задължителност.

Министър Вълчев предупреди, че още в началото на седмицата е изпратил писмо до всички директори на училища да се въздържат от подобни приходи от училищните настоятелства. Освен това е сигнализирал със свое писмо и финансовият министър, който е в правомощието си да извършва данъчни проверки на въпросните настоятелства.

Стоян Мирчев от БСП за България заяви, че в Софийска математическа гимназия на годишна база се събират над 1 млн. лв, а настоятелството имало контрол над тях и решавало кои учители ще получат от тези средства, кои ще се разходват за ремонти на сгради.

Искат оставката на директора на СМГ заради допуснати нередности

Искат оставката на директора на СМГ заради допуснати нередности

По-рано бе съобщено, че скандалът с уволнената учителка е причината

"Черна каса досега не съм чувал да пуска обществена поръчка", коментира Мирчев. Той се обърна към депутата от ГЕРБ Снежана Дукова (която бе записала като професия "директор" и работата й преди парламента е в училище - б.р.), че именно това признание от страна на министъра е доказателство, че този "любим закон" трябва да се отвори и да се оправят неговите недъзи.

Министър Вълчев призна за съществуващия проблем, без да визира конкретни настоятелства. Министърът призна и че МОН са били ангажирани с казуса в СМГ, след като той е станал публичен.

Заместник-министър Таня Михайлова уточни, че проверката по казуса в СМГ е била от 21-ви юли в срок до 10-ти август. Резултатите от инспекцията на МОН са предоставени на Регионално управление на образованието София-град, който е и прекият работодател на бившия вече директор на СМГ Антони Стоянов. Той също присъства на заседанието на комисията.

Ваня Кастрева, директор на Столичния инспекторат, заяви, че причините за уволнението са констатираните нарушения и неизпълнения на трудовите му характеристики.

По време на изслушването стана ясно още, че общественият съвет не е уведомен за резултатите от въпросната проверка.
Искра Спасова от настоятелството на Софийска математическа гимназия заяви, че само за миналата година настоятелството е разходвало над 200 хиляди за училището - 76 хиляди лева за ремонт на съблекалните, половината от проекта за саниране, абонамент за библиотеката, както и средства за канцеларски материали.

Плащани са и пари за състезания на децата. Тя опроверга твърденията, че едва ли не настоятелството определя кои учители за какви курсове ще дават допълнително средства. "Никой от нас не казва кой какви курсове да води", коментира тя и уточни, че за това има разписани строги правила. Г-н Стоянов е присъствал на по-голямата част от тези заседания - пет от осем заседания за тази година, обясни Кастрева.