Като за „добро утро” народните представители приеха на първо четене промени в Закона за собствеността, с които се удължава мораториума за придобиване на държавни и общински имоти по давност с още три години.

Вносител на идеята за поредно удължаване на тази забрана е кабинетът „Борисов 2”, като в мотивите си Министерският съвет е обяснил, че удължаването на срока ще подпомогне упражняването на по-ефективен контрол върху управлението и използването на тези имоти.

Председателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев призова народните представители да гласуват по съвест на това предложение, като самият той призна, че ще гласува категорично против.

10-годишната практика на удължаване на действието на едно изключение в правото е недопустимо”, обясни тезата си Кънев и предупреди, че ако се продължава с удължаването на този мораториум, правната несигурност ще продължава да тегне над българските граждани.

„По призвание сме тук не да защитаваме интереса на администрацията. Трябва да защитаваме от нейния произвол интереса на българските граждани, а един от най-важните им интереси е правото на собственост”, припомни на колегите си още реформаторът.

Той направи и свое предложение, а именно ако се удължава мораториумът, то поне да се приеме, че държавата няма право да придобива по давност имотите.

Не е нормално в рамките на 20 години държавата и общините да не могат да се справят с актуването на имотите държавна и общинска собственост”, се включи в дебата и депутатът от „БСП Лява България” Мая Манолова.

Тя отсече, че интересът на държавата и общините трябва да бъде над всичко, но бездействието на администрацията не би трябвало да бъде стимулирано.

Интересът на държавата и общините не е над всичко. Живота на отделните хора е много по-важен от тях. Не интересът на държавата е над всичко, интересът на човека е над всичко”, й отговори Радан Кънев.

От ДПС пък се зарекоха, че ще настояват да разберат какви мерки ще предприеме правителството, за да постигне веднъж завинаги край на този мораториум. „Явно при признанието на вносителя, че държавата не е готова към момента и е защитила докрай обществения интерес, нямаме друг избор, освен да подкрепим законопроекта”, обясни от парламентарната трибуна народният представител от ДПС Четин Казак.

Той също поговори за това чий интерес е по-важен, като отсече, че частният интерес не може да се поставя над публичния и има голяма разлика между правата и интересите на човека.

За това мораториумът да бъде за последен път, призова и реформаторът Петър Славов и поиска да се даде знак, че този компромис е за последно.