Социалното министерство ще окаже съдействие на всички заинтересовани организации в процеса по договаряне на минималните осигурителни доходи (МОД), е уверила заместник-министърът на труда и социалната политика Румяна Георгиева по време на заседанието на работната група по определяне на МОД.

Тя апелира към активно участие на страните по споразуменията, за да се подпишат договори във възможно най-голям брой икономически дейности.

Към момента има подписани споразумения в 39 от 85 икономически дейности, в които работят близо половината от осигурените работници и служители. Средният ръст в договорените икономически дейности е 4.25%.

Преди време вицепремиерът Христосков обяви, че ще има административно увеличение на МОД в браншовете без споразумение между работодатели и синдикати през последните две и повече години. Според него се наблюдава тенденция на умишлено недоговаряне в някои икономически дейности.

Най-висок ръст на МОД е определен в споразуменията за браншовете „Производство на електрически съоръжения" (12.6%), „Производство на изделия от други неметални минерални суровини" (12.5%), „Въздушен транспорт" (12%), „Производство на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти" (11.3%).

Подписаните споразумения, в които се предвижда запазване на МОД и за следващата година, са в икономическите дейности „Производство, пренос и разпределение на електрическа енергия", „Строителство на автомагистрали, пътища и самолетни писти", „Строителство на преносни и разпределителни електрически и далекосъобщителни мрежи".