Надявам се заплахите и твърдият тон да отстъпят на дипломацията. Това заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов по повод проведената среща в Берлин с федералния канцлер Ангела Меркел, както и с министър-председателите на Хърватия, Словения и Австрия. Имало доста противоречия между членките, а Борисов настоява за единен ЕС.

Европейският съюз и Турция трябва да положат огромни усилия, но да действа до октомври споразумението и да се намерят стъпки, по които то да продължи да действа и след това. Защото хубаво или лошо, то към момента работи. Европа и Турция трябва взаимно да разберат проблемите", допълни министър-председателят.

Чрез Борисов Турция изпрати ултиматум на ЕС
Обновена

Чрез Борисов Турция изпрати ултиматум на ЕС

Ако през октомври визите не паднат, Европа щяла да е изправена пред голям риск

По думите му, членството на Турция веднага в ЕС не може да стане, но облекчаването на визовия режим за бизнеса и за държавните служители като стъпка, може да започне. 

Премиерът посочи, че помощта, която приемаме е вид солидарност. "Ние имаме близо 13 млрд. лв. във фискалния резерв. Възложил съм на финансовия и военния министър да мислят наличната ни сухопътна армия да се използва по-рационално особено по гръцката граница", допълни министър-председателят, който призова гръцката страна също да спазва споразумението. 

Придържаме се към споразумението за мигрантите с Турция, отговори Брюксел на Борисов

Придържаме се към споразумението за мигрантите с Турция, отговори Брюксел на Борисов

След като Борисов предупреди за нова бежанска вълна

"Ние искаме ЕС да спазва своите ангажименти. Не трябва да забравяме, че европейската солидарност и кохезионните фондове не са само в парите, които се дават", смята Бойко Борисов. Той допълни, че е заявил категоричната българска позиция, че няма да приемем мигранти, връщани от Австрия, Унгария, Германия при положение, че няма споразумение и реадмисия към Турция.

"Където трябва категоричност ние сме я заявили и в същото време този тон и тези ултимативни тези от една или друга държава не работят за обединена Европа. Надявам се да се намери разумния тон и в диалог да се направят следващите стъпки", посочи министър-председателят.

В Берлин гарантираха подкрепа за България по миграционната криза

В Берлин гарантираха подкрепа за България по миграционната криза

Финансиране за охрана на границата...

Той отбеляза, че отдавна подкрепя създаването на обща европейска прокуратура, обща армия, обща гранична полиция. "Убеден съм, че при една обща структура ще се спестят пари и ще станат по-рационални", допълни премиерът.

Борисов още веднъж подчерта, че без мир в Сирия и в арабския свят няма шанс да бъде решен въпросът с бежанските вълни. Иначе, според него, на дневен ред пред страната ни остават европейските приоритети кат ода влезем в чакалнята на Еврозоната и Шенген, макар че в момента Шенген не бил изгоден за нас, според премиера.

Бойко Борисов каза, че тази седмица завършваме оградата по границата с Турция.

За България трябва много Божия подкрепа, отсече премиерът Борисов.

Министър- председателят присъства на освещаването на новопостроената църква "Св. Ап. Петър и Павел" в с. Мечкарево, община Сливен. Строежът е започнал през 2006 г. и е завършен през 2016 г. Средствата, вложени в изграждането, са от дарители и Дирекцията по вероизповеданията към Министерски съвет.

Целта на Борисов била навсякъде да се прави по нещо и хората да живеели по-добре

Целта на Борисов била навсякъде да се прави по нещо и хората да живеели по-добре

Правителството щяло да продължи да подкрепя общините