Унгария подкрепя кандидатурата на Кристалина Георгиева за поста генерален секретар на ООН.

Намерението за подкрепа е заявен в писмо на унгарския премиер Виктор Орбан до Бойко Борисов, съобщават от Министерски съвет.

В унгарския текст се казва, че в историята на ООН не е избиран ръководител на организацията единствено от Източна Европа, а тази година съществува историческият шанс да се промени това.

"От друга страна, за постигането на нашата цел очевидно трябва да излъчим най-подготвения за това кандидат“, пише министър-председателят Орбан.

„Убеден съм, че въз основа на своята квалификация и професионален опит, комисар Георгиева е подходяща за заемането на поста и би спечелила доверието на страните от Съвета за сигурност“, посочва в писмото си Виктор Орбан.

Припомняме, Унгария заявяваше своята подкрепа за Кристалина Георгиева още докато официалната номинация на Българската държава беше Ирина Бокова.

Писма с подкрепа вече са пристигнали в София от Латвия и Хърватска. Очакват се официални декларации в подкрепа на Георгиева от Румъния, Полша, Албания, Армения. Още преди две седмици стана ясно, че пълна подкрепа на Кристалина Георгиева дава Германия. Според запознати Великобритания също стои зад българката.