До края на мандата на ГЕРБ пожарът на Витоша няма да е единственият. Гражданското недоволство ще се разгори много по-силно. Това заяви Любен Дилов-син по време на пресконференция на движение „Гергьовден".

От движението характеризираха накратко управлението на ГЕРБ с „Цъ -цъ -цъ". Те разтълкуваха значението като многопластово - от министър Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Цветелина Бориславова, Цветелина Янева, ЦКБ и т.н, както и оценка на „отрицание за живота изобщо".

Организационният секретар на движението Драгомир Стефанов заяви, че качеството на живот в България е критично от близо 20 години, но сега сме още по-далеч от правилната посока на развитие. Всяка следваща година данните сочат, че инвестициите в инфраструктурите намаляват, което резултира в понижаване на жизнения стандарт.
„Ако сега не инвестираме усилено в образованието, до 15 години ще бъдем изхвърлени изцяло от международния трудов пазар", алармира Стефанов.

От „Гергьовден" изтъкнаха основните държавни проблеми като небивала по размерите си досега битова престъпност, растяща безработица, накърняване на основни права и свободи и насърчаване на олигархични монополи във всяка една област на стопанството. Констатирана е всеобща идейна безпътица на политически елит и опити за „назначена удобна опозиция", която да прерасне след изборите през 2013 г. в удобна коалиционна патерица на досегашното олигархично управление. „Гергьовден" излязоха с ясна позиция за подобряване на общото състояние на държавата със следните предложения: развиване на джойнтвенчър-проекти с компании от държави извън Европейския съюз, инвестиции в образованието в контекста на икономиката и в частност - създаване на образователно спомагателна каса, общи мерки по укрепване на доверието между общество и институции и връщане към изпълнението на енергийната стратегия от 2005 г. и икономическа политика, насърчаваща потреблението.

В тази връзка Любен Дилов-син предрече поскъпване на тока до 16% до края на управлението на ГЕРБ, заради екотаксите и средствата, които трябва да плащаме за внос на електроенергията.