Изборите по този изборен кодекс се провеждат за втори път. Местните избори са най-трудните и най-скъпите".
Това коментира лидерът на Движение 21 Татяна Дончева по повод организация на вота в неделя и продължаващия хаос при предаването на протоколите.

Самата Дончева призна, че се е затруднила с гласуването. Затова недоумява как ли са се справили хората с по-лошо зрение и по-ниско образование например.

Според Татяна Дончева няма защо ГЕРБ да прехвърля отговорността за Изборния кодекс на друг, а исканията за оставка на Томислав Дончев като отговарящ за изборите са основателни.

Този кодекс е много близо до кодекса на Фидосова и се е доказал, че е много тромав, убедена е Татяна Дончева. Тя посочи, че технологията на прилагане на един нормативен акт е ключовият въпрос.

Прави впечатление големият брой невалидни бюлетини, притеснена е Дончева, който е „кошмарно голям".

Движение 21 иска в недълги срокове да се въведе машинно гласуване, обяви лидерът на партията. След като Уго Чавес може да си го въведе и ние можем, изтъкна Татяна Дончева, като според нея така щяла да се избегне манипулация на вота.

Според Движение 21 вината за случващото се на изборите е на управляващите.

Умишлено се създала ситуацията в „Арена Армеец", за да се докарат хората до състояние на зомби, за да се съгласят на всякакви резултати, под които да се подпишат.

А що се отнася до ГЕРБ, Татяна Дончева коментира: „Струва ми се, че супата е отдавна пресолена и сме прегърнали Тодор Живков като знаме, за да имаме неговите резултати".

Технология стояла в основата на 10-те изборни победи на ГЕРБ. Ако се разровело в тази технология, по думите на лидера на Движение 21, щяло да се изровят поне няколко сюжета за филма „В сянката на властта".

Що се отнася до исканата вчера от ГЕРБ оставка на състава на ЦИК, според Дончева, ако ЦИК не работела за управляващата партия, нямало да има никакъв проблем да има нов състав, но тя заподозря, че от ЦИК „отишли да целунат ръка на Падишаха" и били в услуга на ГЕРБ.

От Движение 21 акцентираха, че и на този вот е имало купуване на гласове. Купува, който има пари да купува, подчерта Татяна Дончева и констатира, че очевидно има много стройна система за купуване на гласове.

Това обезсмисляло изборите. Между 200 и 400 лева варирала търговията в Несебър и Свети Влас. Свестните у нас считат за луди, припомни Дончева думите на Христо Ботев. „Юда е продал Христос за 30 сребърника. Всеки може да продаде всеки кандидат и за 3, и за 0,3 сребърника", недоволен е лидерът на Движение 21. Този купен вот не може да бъде преодолян без общите усилия на всички граждани, подчерта още Дончева: „В позицията на юдите сме."

Като оценка за представянето на собствената си партия, Дончева изтъкна, че Движение 21 е увеличило резултата си двукратно спрямо резултатите от парламентарния вот.

Според лидера на формацията, партията разширява и териториалното си влияние, но от Движение 21 са умерени оптимисти за политическото си бъдеще.

Това е първо участие за формация на местни избори.  Движение 21 участва с кандидати за съветници във всички области, припомни Татяна Дончева.  Резултатите: двама съветници в Благоевград,  Гърмен- трима,  Петрич- двама съветници, Сандански- вероятно един съветник, Струмяни- очакват също съветник, Карнобат - един съветник, Видин - също ще имат съветници, Габрово- един съветник, двама съветници в Дупница, двама съветници в Лом, Сопот- двама съветници, Две могили- един съветник, двама съветници в Силистра, един съветник в Сливен, двама в Твърдица, Самоков - един съветник, както и в Сливница. Един съветник формацията ще има в София. Съветник ще имат в Раднево.

От партията не са доволни от резултатите си в Бургас, Пловдив и Варна.

Почти 48 часа след края на изборния ден, нямаме каква е избирателната активност, недоволен е още лидерът на формацията в София Симеон Славчев. Говорим за тотална манипулация и фалшификация на вота в София, притеснен е той.  Няма такава държава, няма такива избори, категоричен е Славчев.

Партията агитира за въпроса от референдума. Умишлено обаче и там бил затруднен процесът. Движение 21 е доволно от резултата, защото той давал възможност да се проведе дебат за начина, по който се провеждат изборите у нас.

В зала „Арена Армеец" се прави стъкмистика, по мнението му. Резултатът от това ще е че ГЕРБ ще имат мнозинство в СОС, по прогноза на Славчев.