Кабинетът май се отказа от „вечните” концесии. Това поне стана ясно след заседанието на Съвета по развитие, който обсъди проект на Закон за концесиите.

По думите на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова е проведен същностен и конструктивен дебат. Обсъдихме предимствата на този законопроект и политическия му смисъл, подчерта тя.

Законът ще бъде приет с предложените от партньорите изменения. След напускането на АБВ в Съвета за развитие е обсъдено и как коалиционният дебат да стане по-ефективен. Стигнало се е до предложението във вторник на заседанието на групите партньорите да споделят законодателните си намерения.

Вицепремиерът Томислав Дончев пък е доволен, че вече се получавали добри и конкретни предложения, които да влязат в концесионното законодателство. Това е голяма промяна между публичния и частния сектор, отчете той.

В новия закон се транспонират нови европейски норми. Добре е да не губим време, предлага Дончев.

Дефинират се и концесиите на три вида – строителни концесии, концесии за услуги и концесии за ползване.

Възложители на концесии ще могат да бъдат министри и кметове. Нова роля се предвижда за Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол. Тя трябвало да стане универсален орган за контрол на вече сключени договори.

Очаквано дебат е имало и за сроковете за концесии. Вицепремиерът Дончев обясни, че според евродирективите няма ограничение докога да продължава концесията. Предвижда се срокът за концесии за услуги и строителство да бъде част от задължителните критерии, по които кандидатите ще се съревновават.

Припомняме, че в общественото пространство се завъртя идеята за 100-годишни концесии.

Една от идеите днес е концесията да е не по-дълга от 50 години. Друго предложение е този срок да е 20 години. Ще се мисли допълнително колко продължителна да е една концесия.

Томислав Дончев увери, че ще се внесе текст, който е максимално близък до европейските директиви. До две седмици новото законодателство трябва да влезе и в законодателния орган.