"Членовете на Централната избирателна комисия (ЦИК) да бъдат достатъчно гъвкави, да търсят решения в тази сложна ситуация". За това настоява правителството, а призивът обяви вицепремиерът по европейските въпроси Томислав Дончев на извънреден брифинг на „Дондуков 1".

И общинската, и Централната избирателна комисия са независими и ние го уважаваме. Въпреки това обаче правителството настоява те да бъдат достатъчно гъвкави и да търсят решения в сложната ситуация".

Дончев припомни, че само преди няколко часа от кабинета „Борисов" предложиха промяна на процеса за преброяване на бюлетините, която да позволи хората да напуснат залата.

Ние тогава гарантирахме, че МВР ще бъде там и ще гарантира съхраняването на изборните книжа", посочи вицепремиерът, но изтъкна, че това предложение не е било прието от ЦИК.

От правителството са готови да окажат необходимото съдействие, за преодоляване на хаоса в „Арена Армеец". „До момента ЦИК е получавал всичко, каквото поиска - средства, логистика, бюлетини", загатна вицепремиерът по европейските въпроси и увери, че ако сега има някакви предложения за решаване на проблема, то правителството е на разположение.

Призоваваме ЦИК за доза гъвкавост.  Да, необходимо е да се следва закона, но понякога взирането само в буквата на закона ни поставя в такава сложна ситуация", коментира още Дончев.

Той се опита да посочи основните причини за създалата се ситуация и за бавната обработка на изборните книжа и ги откри в Изборния кодекс. Една от тези „спънки" е броят на членовете на ОИК - 19. „Това затруднява работата за община като София", изтъкна вицепремиерът.

Според него допълнителна работа носи и преброяването на резултатите от референдума.  „Утре основната тема е по какъв начин да се промени Изборния кодекс, за да не се сблъскваме с подобна ситуация", убеден е той.

По отношение на информациите за здравословното състояние на хората в „Арена Армеец" вицепремиерът Дончев отсече, че от Министерство на здравеопазването са уверили, че няма починал човек. „Сега там има седем екипа на „Спешна помощ", които са на разположение. Прегледани са 36 лица, седем са хоспитализирани", разказа Дончев.

За въпроса дали има опасност за легитимността на изборните резултати вицепремиерът отсече - „нямам основание да се притеснявам за изкривяване на изборните резултати".

Припомняме, поне 10-ина души са припаднали от полунощ до понеделник преди обяд в зала "Арена Армеец", докато чакат реда си за вписване на изборните протоколи.