Конгресът на САЩ замразява допълнителната военна помощ за България на 1 юли, когато влиза в сила закон, според който допълнителната военна помощ се обвързва с подписването на допълнително двустранно споразумение, гарантиращо имунитет на американски граждани и военнослужещи от наказателно преследване от Международния наказателен съд.

Това съобщи заместник-посланикът на САЩ у нас Родерик Мур, цитиран от БНР.

Припомняме, че рано тази сутрин посланикът ни в САЩ Елена Поптодорова информира, че подкомисията за Европа в Камарата на представителите в Американския конгрес отложи гласуването по поправката в закона за американските военнослужещи, която именно засяга България.

Конгресът на САЩ замразява помощта за България от 1 юли тази година и дори президентът Джордж Буш не може да промени това, уточни заместник-посланик Родерик Мур.

Той обясни, че напълно се съобразява с правото на България и другите 90 страни, които са подписали този договор. По никакъв начин не искам да подценявам ролята на Международния наказателен съд, но искаме и останалите членове на съда да се съобразят с нашето правно желание да не участваме в него, каза още Мур.

Той потвърди, че казусът още не е решен окончателно и нашите правителства ще продължат да търсят вариант да се споразумеят. По никакъв начин не искаме да попречим на шансовете на България да стане член на ЕС. Ние много силно подкрепяме кандидатурата на България за членството в ЕС, допълни Родерик Мур.