Внесените промени в Закона за енергетиката от червени депутати са предателство спрямо българския национален интерес. Тази позиция изразиха на пресконференция от „Синьо единство".

За пореден път виждаме начин на мислене от страна на управляващите, който няма нищо общо с модерното, заяви лидерът на партията Христо Панчугов.

Това е дребен тарикатлък, смята той. Колкото ЕС е зависим от Русия, толкова и Русия е зависима от ЕС, подчерта той. България може да защити своите енергийни интереси само ако е част от общите европейски интереси, бе мнението на лидера на „Синьо единство".

Водачът на евролистата на партията евродепутатът Надежда Нейнски съобщи, че вече е провела срещи с европейски посланици и на пресконференцията критикува остро антиевропейската политика от страна на днешните управляващи.

По думите на Нейнски, ако „Южен поток" се изгради извън Трети енергиен пакет на ЕС, ще се увеличи енергийната ни зависимост от Русия. Политиката на свършените факти се превърна в запазена марка на България, недоволна бе тя.
По думите й, с подобно поведение правителството ще изгони чуждите инвеститори, които няма да идват у нас за инвестиции поради това, че не сме надежден партньор на ЕС. Така реално ще изгубим хиляди потенциални работни места. С подобни действия се лишаваме от довери в ЕС, категорична бе тя.

Нейнски критикува и липсата на ясна позиция по отношение на ситуация в Украйна.

Според бившия син депутат Ваньо Шарков начинът, по който е внесен Законът за енергетиката, вкаран от двама депутати на БСП, му на помня сериала „Столичани в повече".

Изключването на българската част от „Южен поток" от обсега на европейското законодателство според „Синьо единство" представлява директно поставяне на страната ни в услуга на „Газпром" и руски енергийни интереси. Според тях промените в енергийния закон бламират европейското членство на България и ангажиментите, които сме поели като страна членка в сферата на общата енергийна политика на съюза.

От „Синьо единство" призоваха управляващото мнозинство незабавно да оттегли антиевропейските поправки и да се придържа стриктно към Третия енергиен пакет на евросъюза.

Партията настоя енергийният минисътър Драгомир Стойнев да прави ежемесечни публични отчети за комуникацията си с ЕК по отношение на „Южен поток", за да не затвърждава България повече имиджа си на държава, която е „троянски кон" на Русия в ЕС.