Уволниха Ваньо Танов като директор на Агенция „Митници".

Това става ден, след като митничар номер едно бе изписан от ВМА, където бе на продължително лечение.

Със заповед на министъра на финансите Петър Чобанов директорът на Агенция „Митници" Ваньо Танов е освободен от длъжност. Функциите на директор на Агенция „Митници" ще изпълнява досегашният й заместник-директор Борислав Борисов.

Оставката на Ваньо Танов не е изненада. Още от началото на юли Танов сам поиска да бъде отстранен. Уволнението му се забави, защото Танов влезе в болница заради жлъчна криза.

Генерал Танов беше назначен за директор на Агенция „Митници" на 6 август 2009 г., непосредствено след парламентарните избори, спечелени убедително от ГЕРБ.

На държавата й трябват повече приходи и главната задача на Танов е да намери тези възможности и решения, така че да помогне и на бюджетната обстановка, а и за съкращаване на контрабандата", каза тогава финансовият министър Симеон Дянков.

Ваньо Танов е роден на 22 септември 1958 г. в Монтана. От 2002 г. оглавява Регионалната дирекция на вътрешните работи в Русе. С указ на президента през 2004 г. е удостоен със звание генерал-майор от МВР. През 2005 г. е назначен за директор на Националната служба „Борба с организираната престъпност" в МВР.

През юли 2007 г. подаде оставка и влезе в тежък конфликт с тогавашния министър Румен Петков. Генералът напусна системата на МВР с аргумента, че не може да работи в корумпирана среда. Той направи разкрития за корупционни схеми в МВР, свързани с арестувания зам.-директор на службата Иван Иванов-Рилски.

По-късно, през март 2008 г., по повод случващото се в МВР той заяви, че „институции, които решават въпросите по политическа целесъобразност, а не според закона, рано или късно се израждат и стават опасни за държавата".