В 100 избирателни секции в София, Велинград, Пазарджик и Ракитово ще се гласува експериментално с електронни машини.

В навечерието на евровота ЦИК направи демонстрация на машината, с която избирателите в тези райони ще могат да дадат своя глас.

Те обаче трябва да знаят, че резултатите от машинното гласуване няма да се вземат предвид при резултатите от самите избори.

Всеки избирател, който желае да ги ползва ще трябва първо да даде своя глас по обичайния метод с хартиена бюлетина, като само тази бюлетина се зачита за вот.

Гласуването с хартиената бюлетина трябва да предшества машинното гласуване.

55 от определените секции се полагат на столицата, като ще са разположени в кварталите „Младост”, „Студентски град” и „Триадица”.

Останалите 45 секции пък ще са разделени в посочените провинциални градове.

В края на изборния ден всяка машина ще разпечатва хартиен протокол с резултатите от упражнения чрез нея вот. Резултатите от машината ще се предоставят на електронен носител до местните РИК-ове, като тази технология позволява окончателните резултати от изборите да са готови до 2 часа след приключването им.

Избирателите трябва да знаят, че преди да гласуват на електронната машина, тя трябва да бъде активирана от председателя на секцията. Така един човек не може да гласува два пъти електронно, тъй като след всяко гласуване председателят трябва отново да позволява на машината да издава вот.

Хората ще имат възможността да се връщат назад, ако са сбъркали партията или коалицията, за която искат да гласуват, като с бутона „потвърждавам” ще приключват процеса по гласуване.

Машината пък ще пуска хартиена разписка, на която ще бъде обозначен вотът и преференцията, след което тя трябва да бъде сгъната с текста навътре преди да бъде пусната в урната.