428 секции в 59 държави ще бъдат открити за предсрочния вот на 5 октомври. Това е двойно павече в сравнение с предишните избори, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР).

Най-много секции ще бъдат открити в Турция - 136, Испания - 56, САЩ - 42 и Великобритания - 40. МВнР трябва да осигури представител в комисиите, принтери, скенери, урни и тъмни стаички за всички секции в чужбина.

"В Испания за първи път ще има секция на Гран Канария - Лас Палмас, както и в Санта Круз де Тенерифе. Досега там не са организирани избори", обясни зам.-министърът на външните работи Катя Тодорова пред БиТиВи.

Тя допълни, че секции за гласуване ще бъдат открити на практика на всички континенти. Тодорова коментира още, че финансовите разчети ще покажат дали това е начинът за провеждане на избори в чужбина с оглед съвременните технологии.

Законът дава възможност за откриване на секции при поне 40 заявления за гласуване в чужбина. Въпреки че са получени подобни искания, българите в Ямайка, Непал и Перу няма да имат възможност да гласуват, защото в тези страни няма да бъдат отворени секции. Урни няма да има и в Либия, откъдето българското посолство беше изтеглено.