На днешното си заседание Националният съвет на БСП е приел правила за пряк избор на председател, който да се проведе на 26 април 2020 година, а евентуалният балотаж ще е на 3 май 2020 г.

За пръв път всеки социалист щял да има право да гласува пряко.

Членовете на пленума са одобрили и състав на Централна комисия по провеждане на избора. Председател на комисията ще бъде Емил Войнов.

"Имахме конструктивен пленум, защото приехме правилата, по които ще бъде избиран пряко за първи път в историята на БСП бъдещият председател на партията. Чуха се много предложения, някои от тях бяха приети, по тези правила се работи почти година", заяви зам.-председателят на БСП Деница Златева след заседанието на Националния съвет на левицата.

Тя уточни, че от БСП са използвали европейски опит, защото прекият избор е популярна практика при европейската левица.

"Ще има ясен и прозрачен процес - и при предизборната кампания, и при процеса на съставяне на избирателните списъци, процеса на организация на изборната кампания, изборния ден", уточни Златева.

"Всеки социалист ще може да участва в прекия избор, достъпни ще бъдат секционните избирателни комисии. В един ден ще се проведе гласуването. Мисля, че въвеждаме един нов стандарт на демократична процедура и ангажираност на всеки един партиен член в избора на бъдещия председател", подчерта още Златева.

Зам.-председателят на левицата изрази надежда, че ще има интересна предизборна кампания. Тя обясни, че всеки трябва да представи платформата си и виждане за развитие за развитието на партията. "Това трябва да бъде сблъсък на идеи, а не сблъсък на това кой харесва или не харесва ръководството", заключи Деница Златева.

Иначе на "Позитано" 20 нямаше пресконференция след днешното заседание на Националния съвет, на което трябваше да се решава дали ще има наказания за 27-те депутати от социалистическата партия, подкрепили кандидатурата на Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ въпреки решението на парламентарната група за вот "против".

БСП против Цацаров за шеф на КПКОНПИ
Обновена

БСП против Цацаров за шеф на КПКОНПИ

Левите искат председателят на Антикорупцията да се назначава от президента

За наказания на депутати трябваше да се решава, след като през седмицата в декларация на ръководството на парламентарната група бе заявено, че този, който не се е съобразил с него във връзка с гласуването за председател на КПКОНПИ, носи своята лична отговорност.

При дебатите в пленарната зала лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че има решение депутатите социалисти да не подкрепят нито една от двете номинации. Впоследствие обаче при вота 27 социалисти застанаха зад Цацаров.

Борислав Гуцанов не иска пряк избор на лидера на БСП

Борислав Гуцанов не иска пряк избор на лидера на БСП

За него има напрежение в столетницата заради избора на Цацаров