Лидерът на БСП има своята роля, а по-важен е екипът. БСП е екипна партия. Toва заяви зам.-председателят на БСП и на Народното събрание Кристиан Вигенин пред БНТ след 50-ия конгрес на партията, който не прие оставката на Корнелия Нинова.

Вигенин запита кога единственият кандидат за лидер на БСП Крум Зарков разбрал, че има проблем с лидера на партията, и кога е разбрал, че политиката, която води левицата, е убийствена за социалистите.

Зарков готов за другарска битка за БСП
Обновена

Зарков готов за другарска битка за БСП

Декларацията да няма пряк избор за лидер на левицата не била добър знак

В нито един момент от БСП не са се сетили, че датата на конгреса ще съвпадне с встъпването на Румен Радев и Илияна Йотова във втория им мандат.

В БСП, сред делегатите, в ръководството на БСП няма основания, не е имало политика и не е имало такава целенасочено да руши взаимоотношенията с президентската институция, увери Вигенин.

Елена Йончева: Конгресът беше срамен, хвърли БСП в маргиналния сектор

Елена Йончева: Конгресът беше срамен, хвърли БСП в маргиналния сектор

Изслушването в ЕП ще покаже готовността ни за съдебна реформа

Според него е знак за фалш, ако се очаква любезен тон между институциите. Липсата на честни отношения би било по-голям проблем, но Вигенин не вижда проблем в отношенията между президента и БСП.

Той обясни, че социалистите внимателно преценили ситуацията, в която се намира страната, мястото и ролята на БСП в управлението и това, че в следващите месеци партията не е добре да се занимава със себе си с поредния национален избор. Делегатите на конгреса, включително гласувалите "за" оставката на Нинова, са наясно какъв щял да е резултатът от вътрешнопартийния избор.

Нинова: БСП не е кръжок по интереси, промяната избра нас
Обновена

Нинова: БСП не е кръжок по интереси, промяната избра нас

Нинова отчете ниското доверие на хората в политиката и в институциите

БСП трябва да се стабилизира и да играе конструктивна роля в управлението, настоя Вигенин. Делегатите проявили мъдрост на конгреса и разбрали за какво става въпрос.

Вигенин призова критиците на БСП да се опитват да подходят по-конструктивно към процеса за лидера на партията. На никого не е отказано, ако има добри идеи, предложения, инициативи те да бъдат подкрепени, уточни зам.-председателят на левицата.

Вигенин е доволен, че БСП е успяла да включи по-голяма част от своите ангажименти, включително и социалната политика, в политиката на коалицията. Той е убеден, че ако БСП не били част от управлението, сега бюджетът нямало да изглежда така социален. Никой в БСП не е доволен от резултата на изборите, но в същото време трябва да се оцени и положителното. Неубедителната критика е тази, която се концентрира само върху незадоволителните неща, каза още Вигенин.

БСП дава много ясен знак, че иска управлението да успее и единствено по този начин чрез ангажиране на лидера на партията в управлението, ще постигнат повече като част от правителството. От това управление имаме всички шансове, всеки един от партньорите да излезе с позитиви, очаква Вигенин.

Припомняме, в началото на заседанието Корнелия Нинова потвърди оставката си пред Конгреса на БСП.

От своя страна другият кандидат за поста председател на столетницата Крум Зарков заяви, че е готов за другарска битка.

Бившият председател на БСП и лидер на ПЕС Сергей Станишев предупреди, че ако конгресът на БСП не констатира оставката на Корнелия Нинова като лидер на партията и не започне подготовка за пряк избор на нов председател, партията ще стане за посмешище.