Трябва да действаме заедно. Това заяви премиерът Кирил Петков в изказването си по време на дискусията "Изгубено десетилетие?" в рамките на Годишната среща на Световния икономически форум в Давос, съобщиха от Министерския съвет.

Петков даде пример как в кратки срокове след спирането на доставките от "Газпром" България успя да намери алтернативи. Петков смята, че оптималното използване на инфраструктурата в региона дава възможност за енергийна диверсификация не само на България, но и на Балканите.

Можем да бъдем оптимисти за следващото десетилетие, ако вземем предвид поуките от изминалите 10 години, смята Петков.

Той каза, че в предишните години не са направени достатъчно стратегически стъпки, които да не позволят нарастването на зависимостта на Европа от руския газ и които да противодействат на хибридните атаки.

Петков смята, че и по въпросите на сигурността и отбраната също е липсвало достатъчно стратегическо мислене относно логистиката по източния фланг. Той посочи и проблема с чуждите агенти, който е особено актуален в България.

Според министър-председателя именно всички допуснати пропуски не са дали възможност да има подобаващ отговор на енергийната криза и войната в Украйна.

Петков изрази надежда, че в края на настоящата година България ще бъде независима от руския газ и ще има много по-зелена икономика.

В Давос премиерът Кирил Петков е придружаван от началника на политическия му кабинет и от съветника му по външнополитически въпроси.

Годишната среща на Световния икономически форум, която се провежда в периода 22-26 май, преминава под мотото "Историята в повратна точка: правителствени политики и бизнес стратегии".

На международния форум в Давос премиерът Кирил Петков проведе и серия от двустранни срещи. Той разговаря с колегата си от Хърватия Андрей Пленкович. Двамата правителствени ръководители дискутираха актуалните въпроси на предстоящото заседание на Европейския съвет в Брюксел. Петков и Пленкович бяха единодушни за необходимостта от влизането на двете държави в Шенген.

Министър-председателят Кирил Петков поздрави новоназначения премиер на Черна гора Дритан Абазович. Петков потвърди последователната подкрепа на България за евро-атлантическа интеграция на Черна гора.

С колегата си от Молдова Наталия Гаврилица българският премиер обсъди предизвикателствата, породени от войната в Украйна. Акцент на срещата бяха и енергийни теми, както и борбата за върховенство на закона. Премиерът Петков изрази подкрепа за развитието на Тараклийския държавен университет, който е важен мост между двете държави.

Българският министър-председател разговаря и с министъра на петрола и минералните ресурси на Египет Тарек ел Мола. Възможностите за сътрудничество в областта на енергетиката, в контекста на последователните действия на правителство за гарантиране на газовите доставки към България от различни източници. С въвеждането в експлоатация на интерконектора между България и Гърция ще бъде налице необходимата за това инфраструктура.

Програмата на премиера Петков в Давос продължава с официална вечеря, давана от президента на Световния икономически форум Бьорг Бренде. Сред гостите на събитието са Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд, д-р Нгози Оконджо-Ивеала, генерален директор на Световната търговска организация, Матиас Корман, генерален секретар на ОИСР, Александър де Кроо, министър-председател на Кралство Белгия и др.

Форумът събира над 2000 икономически и политически лидери, интелектуалци, журналисти и експерти от целия свят, които имат възможност да дискутират широк кръг актуални въпроси, сред които възстановяване на глобалното сътрудничество, възвръщане на икономическото равновесие, борба с измененията на климата, трансформация на индустрията, иновации, управление и киберсигурност и др.