Депутатите от Парламентарната група на ДПС не знаят Ахмед Доган и Делян Пеевски да са възнамерявали да пътуват до Турция.

В кулоарите на парламента депутатът от ДПС Четин Казак коментира лаконично появилата се информация в медиите, че Турция е забранила на почетния председател на ДПС и на депутата Делян Пеевски да пътуват до Турция. В партията очакват да получат официално потвърждение от официален орган дали това е така.

В партията на Ахмед Доган се запознали от медиите с този проблем и първо искат да проверят обстойно дали тази информация е истина и ако да - какви са мотивите за тази забрана.

"Към момента очакваме да получим официално потвърждение от официален орган", подчерта Четин Казак. От ДПС смятат, че единственият източик, на когото може да се вярва и който би дал основание за коментар, е официален акт на компетентен орган.

Казак настоява да не се спекулира, че причина за тази забрана е коледната реч на Ахмед Доган, която "взе" и главата на Лютви Местан. В нея Доган бе цитиран да казва: "Докато аз бях начело на партията, не позволих на ДПС да бъде пета колона на друга държава".

Междувременно БНР съобщиха, че от посолството на Турция в България първо са потвърдили наложената забрана за влизане в Турция на бившия лидер на Движението за права и свободи (ДПС) Ахмед Доган и депутата Делян Пеевски. От дипломатическата мисия не успели да уточнят от кога е в сила забраната.
Малко по-късно обаче от посолството са отказали да коментират, като нито са отрекли съществуването на забрана, нито са потвърдили.

Първоизточник на информацията е от водещия турски всекидневник "Сабах", който е близък до президента Реджеп Тайип Ердоган. Според турската телевизия Star, мярката срещу Доган е наложена заради "антитурските му позиции след кризата с руския самолет".