В Гърмен тази сутрин граждани излязоха на протест след пламналия конфликт между българи и цигани в събота вечерта. От рано сутринта в центъра на селото, под звуците на патриотична музика, хората се събраха с искане да се реши проблемът с циганите и незаконните им постройки, стана ясно от пряко включване на Нова телевизия.

Хората заявяват, че протестът им не е политически и са гневни на тези тълкования.

Основното искане на хората е да се премахнат незаконните постройки в циганската махала „Кремиковци".

Борба между две крила на ДПС преди местните избори видя ген. Атанасов в Гърмен
Още...

Същевременно в Гърмен вървят подозрения, че част от циганите, които създадоха проблема в събота вечерта, са се евакуирали, за да не създават напрежение.

Напрежението между враждуващите групи в община Гърмен тлее отдавна, заяви за Дарик областният управител на Благоевград Бисер Михайлов.
"Проблемът е от доста години, причината не е във високата музика и трябва да бъде набелязан конкретен план, по който да се работи от тук нататък", каза още Михайлов.

Той отправи молба към жителите на общината да не се стига до ескалация на напрежението. Днес в 10 часа областният управител ще проведе работна среща с кмета на Гърмен Минка Капитанова, като в нея ще вземат участие и представители на общински служби.

"Решението на проблема е основно задължение на общинската администрация в Гърмен и на съответните държавни институции", подчерта Михайлов.

„Проблемът е от години", заявява от своя страна протестиращият Стоян, който е участник в събитията в събота. „Ако държавата не оправи нещата, взимаме ги в наши ръце", категоричен е той.

Кметицата на Гърмен Минка Капитаново пък обясни пред БНР защо до момента не се е стигнало до събарянето на незаконните постройки в кв. "Кремиковци".

"Заповедите, които са издадени за събаряне на незаконните постройки, са издадени от ДНСК, респективно РНСК - Благоевград трябва да извърши събарянето. Но е имало обжалване в Административния съд, Върховния административен съд. Още нещо, което спира събарянето, е, че за да се събори единственото жилище на лицето, което пребивава в тази къща или колиба, трябва да се осигури от общинска администрация и социални грижи място, където да живее. А ние нямаме общински жилища", коментира кметицата.

Същевременно още от неделя вечерта в Гърмен пристигнаха и футболни фенове, които заявяват, че ще се държат мирно и прилично, но са там като предупреждение.

„Всеки, който се ползва от благата на тази държава, трябва да има отговорности и задължения. Говоря за онези хора, които са си построили жилища на хълма, не плащат данъци. Ползват си само правата, а не споделят никаква отговорност", заяви пред Нова телевизия Димитър Ангелов-Дучето.

Очаква се да се появят и представители на рокерската общност.

Малко по-късно част от протестиращите ще се срещнат и с представители на общината, за да представят своите искания.

Митингът се охранява от местни сили на полицията. По думите на областния управител на място не е изпратена жандармерия.

Напрежението в селото възникна в събота привечер след сбиване между цигани и българи. Четирима души бяха ранени, а 8 - отведени в полицията.

По-късно стана ясно, че служители на ДНСК влизат в циганската махала, за да опишат незаконните постройки. След това ще се предприемат действия за тяхното премахване. Това стана ясно след среща на областната управа в Благоевград.