Дипломати и служители от Министерството на външните работи започват подготовка на стачка. Основна причина за това е изключително ниското ниво на заплащане в системата на МВнР - проблем, който синдикалното обединение настоятелно поставя на вниманието на всички ръководства от 2019 г. насам, заявяват от Професионално обединение на държавните служители от дипломатическата служба, съобщи БНР, позовавайки се на БГНЕС.

Според служителите на външното ведомство този проблем е следствие на погрешно водената години наред държавна политика спрямо ведомството.

Те подчертават, че подготвяната стачка е изцяло деполитизирана. Целта им е единствено постигането на достойно заплащане, съответстващо на високата квалификация и професионализъм на служителите в МВнР.

Следва да се отбележи, че MВнР от години заема едно от последните места по заплащане сред българските ведомства, което е в пълен контраст с много високите изисквания за постъпване на работа, изтъкват служителите.

В същото време, заплащането в МВнР не само остава значително по-ниско в сравнение със сходни ведомства, но в много случаи по-ниско и от това в сектори изискващи нискоквалифициран труд.

Същевременно, обемът на работата и отговорността на служителите, ангажирани с въпросите на националната сигурност и опазването на държавния суверенитет, постоянно се увеличават на фона на множеството международни кризи, ескалиращи в близост до нашия регион.

В допълнение, въпреки рекордната инфлация в страната, заплатите на служителите в МВнР не бяха индексирани, за разлика от тези в редица други ведомства.

Българските дипломати припомнят, че парите за командировки, които получават в чужбина, не са актуализирани от 15 години, за разлика от сумите на колегите им от останалите държави-членки. Това създава сериозни трудности за окомплектоване и пълноценно функциониране на задграничните ни представителства.

Не на последно място, служителите на МВнР сега получават и едни от най-ниските пенсии, поради драстичното намаляване на техните заплати (респективно осигуровки) при дългосрочна задгранична командировка, мотивират се организаторите на протеста.

Системното недофинансиране на МВнР и неговите задгранични представителства е причина за сериозна демотивация на служителите, отлив от министерството на вече подготвени кадри, както и за все по-трудното привличане и задържане в системата на нови служители. В резултат на тази целенасочена политика, на практика към настоящия момент българското външнополитическо ведомство се намира в сериозна кадрова криза, пишат от МВнР.

Служителите на МВнР са решени да отстояват своите искания чрез започването на подготовка за организирането на законни стачни действия:

Достойно заплащане за служителите на МВнР;

Индексиране на командировъчните средства;

Преустановяване на практиката да се намалява основната заплата при заминаване в дългосрочна командировка.