Парламентът не прие нито една точка днес, като в дневния ред за седмицата бяха приети 12 точки. Сред тях втора точка за днес бе по искане на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс, но по предложенията на БСП. Става дума за искането на левицата за връщане на хартиената бюлетина при гласуване на избори.

Тъй като днес е първият възможен ден в месеца за опозиционни предложения ГЕРБ предлагат точката и ако тя не бъде обсъдена - отпада изобщо от дневния ред за работа за месеца на НС.

Поради това сутринта депутатите започнаха с час спорове по дневния ред, първо за промени в Закона за личната помощ, предложени от "Има такъв народ". Точката не бе приета, макар да имаше десетки процедури, реплики, обиди и прекъсване на заседанието. 

С джафкане депутатите оползотвориха един час пленарно време

С джафкане депутатите оползотвориха един час пленарно време

След което шефът на НС даде 20 минути почивка

След наложени наказания от страна на председателя Мирослав Иванов - започнаха доклади по точка 1 в дневния ред, 10 на брой на комисии по отчета на омбудсмана за миналата година. Четенето на докладите продължи два часа, след което изненадващо депутатът от БСП Иван Ченчев предложи да бъде удължено работното време до приемане на точката за Закона за личната помощ (сутрешния спор на депутатите), след него Десислава Атанасова от ГЕРБ - предложи удължаване до 5 точка, а Петър Петров от "Възраждане" - да не се удължава работното време, за да работят следобедните комисии.

В споровете депутатът от БСП Крум Зарков обяви от трибуната, че народните представители "не бива да правят на глупаци нито гражданите, нито парламента". С декларация се включиха от ГЕРБ. Тома Биков отсече, че не е свършена никаква работа, четат се доклади за 2021 г., за да не се гледат промените в ИК. Надълго и нашироко депутатът разказа за ползите от машинното гласуване и хартиените бюлетини и обяви, че и без да се гледа проектозаконът в зала, ГЕРБ ще спечелят изборите, "както са ги спечелили в Нова Загора, макар и министърът на вътрешните работи Бойко Рашков" да им е пречил".

Христо Иванов: Вървим към поредния ялов парламент

Христо Иванов: Вървим към поредния ялов парламент

Тази коалиция е по-добра от хаоса, заяви лидерът на ДБ

"Ние нямаме проблем да побеждаваме и с машини, ще бъдете изненадани всички, с г-н Рашков", каза той.

В близо час спор депутатите уплътниха парламентарното време до 14.45 ч. - имаше обвинения за нова коалиция, обвинения към Бойко Рашков, искания на "Възраждане" за съвсем нови промени в Изборния кодекс и пак обвинения в лъжи. Заседанието на депутати продължи с четене на доклади от Комисиите по отчета на омбудсмана до 14 ч., без приета нито една точка за днешния ден.