В последния си работен ден народните представители разглеждат законопроекта за прехвърляне на Бюрото за защита на свидетели от попечителството на главния прокурор към Министерство на правосъдието. Това може да се окаже и единственото прието от 46-то Народно събрание освен актуализацията на бюджета.

Законопроектът беше приет на правна комисия миналата седмица след бурни заседания с гласовете на депутатите от ИТН, ДБ и ИСБНИ.

Явно Делян Славчев Пеевски ще стане защитен свидетел срещу Бойко Борисов. Това заяви заместник-председателя на ПГ на ИБГНИ адвокат Николай Хаджигенов от парламентарната трибуна по време на дебатите на второ гласуване за връщане на Бюрото за защита на свидетели на Министерство на правосъдието.

Андрей Михайлов очаква НС да успее да гласува поне за закона за Бюрото

Андрей Михайлов очаква НС да успее да гласува поне за закона за Бюрото

Съдебната реформа е нужна и тя ще бъде направена от 47-ия парламент

По време на дебатите за връщане на Бюрото за защита на свидетелите на Министерство на правосъдието, депутатът от ДПС Хамид Хамид заяви, че заглавието на законопроекта трябва да гласи Закон за осветяване на някои защитени свидетели. "Нали сме чували, че олигарсите си имат представители и адвокати тук. Ето затова е този закон, колеги, за една малка част, но най-кресливата част, това е просто бизнес. Още днес следобед ще си получите, приятно броене, колеги", обърна се Хамид към депутатите от ИБГНИ.

За други този законопроект е просто пиар, а за останалата част от народните представители, които подкрепят законопроекта, това е една мръсна поръчка срещу Бюрото. Това бюро не е нито на главния прокурор, нито на прокуратурата, нито на съда. Заглавието на законопроекта може да се промени и като Закона на бегълците или Закона на опинците, посочи Хамид Хамид.

Някои трябва да плати политическата цена, но какво си мислете, че правите? Какво си мислите, че правите с преместването, това ли е най-важното за държавата, запита Хамид.

Гешев не помни подробности около акцията в Президентството
Обновена

Гешев не помни подробности около акцията в Президентството

От закриване на Бюрото за защита на свидетели полза щяла да има само мафията

Заместник-председателя на ПГ на ИБГНИ адвокат Николай Хаджигенов отговори на ДПС и заяви, че е хубаво да се види колко ниско може да падне нивото на някого под амбразурата на Kой?

Димитър Делчев настоя справедливостта да възтържествува. Това е акт, който можем да направим заедно, настоя Делчев, който се надява от ДПС да спрат да репликират. Според Делчев ДПС защитават преторианската гвардия на главния прокурор, затова и е много важно той да остане при него.

Депутатът от ИТН Радостин Василев също взе отношение по темата. Василев счита, че функционално мястото на бюрото е в Министерство на правосъдието. Желанието на главния прокурор да създаде военизирана структура накара хората да излязат на улицата. Връщането на Бюрото на МП ще възстанови част от реформата на съдебната реформа. Ние нямаме съмнение, че ДПС са единствените, които искат да запазят статуквото, защото вероятно ще имат нужда от защита, обърна се Василев към ДПС.

Бойко Рашков: Гешев се охранява по три начина

Бойко Рашков: Гешев се охранява по три начина

Бюрото за защита се е превърнало в своеобразна охранителна структура, според Стоилов

Хамид Хамид се защити, като заяви, че ДПС спазва закона, да има трайно законодателство, а не да се променя законодателството всяка година и да се прехвърля едно бюро от едно място на друго.

Атанас Славов от "Демократична България" заяви, че единственото, което депутатите могат да направя днес и в защита на правовата държава е да "закрият" Бюрото за охрана на главния прокурор и го прехвърлят там, където му е мястото - в Министерство на правосъдието.

ГЕРБ също не останаха длъжни в споровете в пленарна зала. Реформа в съдебната система за един месец ли се прави без редовно правителство, запита депутатът от ГЕРБ Анна Александрова.

Ако искаме, за да не бъдем популисти, тук не може да се приеме съдебна реформа с малцинство или обикновено мнозинство. Съдебната реформа трябва да бъде с по-широка парламентарна подкрепа, за да може тя да бъде гарантирана, че който и да дойде, оттук нататък ще има стабилност, включи се и Александър Ненков.

Иванов и Манолова търсят един смел депутат

Иванов и Манолова търсят един смел депутат

За извънредно заседание на НС, за да се отнеме Бюрото за защита от главния прокурор

Единствената цел да се върне Бюрото за защита на свидетели е да бъде наказан главният прокурор, да му ударим шамар, смята и Цветан Енчев. Това е голата истина и като търсите дрехите къде са скрити, те са скрити на първия ред от едно медийно-олигархично общество, категоричен бе Енчев.

Филип Станев от ИТН се ядоса и заяви, че голата истина била видяна от хората в последните няколко парламента. Голата истина е, че мен ме е срам да стоя с вас в една зала и ако не са хора, които са истински, честни, морални, вие ГЕРБ и ДПС сте срам и сега ще изляза от тука, заплаши Филип Станев.

Припомняме, Бюрото за защита на свидетели e под ръководството на главния прокурор от 2014 г., като преди това бе към Министерство на правосъдието. През март месец тази година в Конституционния съд бе внесено искане на президента за тълкуване срещу разпоредби от текстовете в Закона за съдебната власт, с които структурата получи полицейски правомощия. Именно действията на служители на Бюрото по защита, когато влязоха в президентството, за да търсят документи във връзка с разследването срещу секретаря на президента Пламен Узунов преди година, предизвика особеното обществено внимание към службата.