В София откриха център за непълнолетни, преживели насилие, и техните семейства. В три центъра общината помага с различни услуги на жертви на насилие, разказа заместник-кметът по образование Тодор Чобанов.

От началото на годината 43 деца са потърсили помощ, а в центровете се предлагат над 60 различни подкрепящи услуги, посочи Чобанов.

"Целта на тези места е децата и техните родители, е да могат да получават консултации от психолози и да бъдат насочвани да участват в програми, както и  да бъдат подпомагани в тези тежки ситуации, в които всяко семейство може да изпадне.

Ние на практика помагаме на жертвите на насилие да се реинтегрират, да преодолеят травмата от това, което им се е случило и отново да заживеят пълноценно своя живот.

За 2014 година има 74 случая, част от които са с по сериозни обстоятелства и особености и за това е сезирано МВР. Работим много тясно с Агенцията за закрила на детето", увери Чобанов.

Една от основните роли на Столична община във всички тези случаи е да координира усилията на всички институции, които имат отношение към този мрачен феномен -  насилието, увери зам.-кметът.

"Ние помагаме на родителите във всяка стъпка, която може да е необходима, за да може всеки конкретен случай да намери добро разрешение за жертвите на насилие", допълни заместник-кметът по образованието.