България и Турция тясно си сътрудничат и благодарение на това бежанците в България са около 10 000. Това обяви турският посланик у нас Негово превъзходителство Сюлейман Гьокче, цитиран от Дарик. Той е категоричен, че решението на бежанския проблем в България не са огражденията по границата с Турция. По думите му, без двустранните усилия бежанците щели да са стотици хиляди.

Сюлейман Гьокче коментира, че от разговорите с предишното българско правителство турската страна е останала с впечатление, че оградата е по-скоро временно явление, чиято цел била да послужи за разрешаването на проблема с големия поток бежанци. Сега обаче посланикът имал чувството, че огражденията се превръщат в официална политика.

Ние сме против това българо-турската граница да бъде затворена чрез заграждение. Имаше договореност с предишния външен министър Кристиан Вигенин, той посети Турция, аз също участвах в този преговорен екип, тогава постигнахме договореност за изграждане на временно заграждение и то в планинските участъци, където осигуряването на охрана бе затруднено", категоричен е Сюлейман Гьокче.

Той обясни, че е било споделено мнението, че не е необходимо по другите участъци да бъде изградено такова заграждение. Сега обаче имало политическа позиция в това отношение. Турският посланик коментира, че половината от бежанците, които пристигат на територията на България, не преминават само през турска територия, а включително и през другите съседни страни като Македония, Гърция, Румъния. „Може би в този смисъл е интересен фактът да се попита дали България обмисля подобни заграждения и на тези граници", настоява да разбере Гьокче.

Запитан дали България е заплашена от радикални ислямисти, привърженици на т. нар. „Ислямска държава", той отговори, че не може да отговори на този въпрос. Отговорът трябвало да се търси от компетентните български власти.

„Погледнато от Турция, както в много други сфери ние имаме тясно сътрудничество с българските власти и в борбата срещу тероризма, и ние имаме общ интерес от това да се борим съвместно срещу ислямофобията и радикалното отношение срещу мюсюлманите и в Турция, и в България. Смятаме, че в името на борбата срещу „Ислямска държава" не би трябвало невинни мюсюлмани да бъдат потърпевши", категоричен е посланикът.

Относно обсъжданата идея новините на турски език да бъдат свалени от национален ефир в България, турският посланик коментира, че историята има една посока, в която се движи и с пълно право България може да се гордее със своя етнически модел.

По думите му, ако тези новини бъдат премахнати, България ще се озове в грешната страна на историята. „Ще изпадне в ситуация, в която ще изпита затруднение да го обясни това пред Евроатлантическите партньори. Ние като съседна и приятелска страна на България не бихме желали това да се случва и сме загрижени за едно подобно развитие на нещата", заяви още Гьокче.