Лидерът на НДСВ Христина Христова призова Даниел Вълчев да напусне партията НДСВ де юре.

В отворено писмо Христова заявява - гледах участието Ви днес в сутрешния блок на БНТ, където заявихте, че за Вас НДСВ е приключен въпрос - мисля даже го повторихте два пъти.
Вашето членство в НДСВ до момента не е прекратявано. Не си спомням и в наш разговор да сте споменавал тази ваша позиция. Затова и аз си позволявам публично да се обърна към Вас с това отворено писмо с покана да направите нужните постъпки и да прекратите членството си в НДСВ юридически.

Припомняме, Вълчев активно работи в кампаниите на Меглена Кунева.

В писмото си Христова припомня, че е поела партията в най-тежкия период от нейната история - когато вече е била извън парламента и без участие във властта.
Направих го, защото НДСВ за мен е кауза, част от най-добрите години в развитието на страната ни и защото вярвам, че лоялността е въпрос на достойнство, заявява екссоциалния министър от кабинета на „НДСВ".

Много от членовете и симпатизантите на партията от самото и създаване досега, за разлика от Вас, не са заемали никакъв държавен пост, пише още Христова.
Въпреки това и днес те са рамо до рамо с нас, както бяха в местните избори миналата година. Хората от НДСВ на практика направиха и президентската кампанията на Меглена Кунева, с което помогнаха и на Вас лично. Сега Вие ще правите партия, макар че в партиите припознавахте „голямото зло" на българската политика, се казва още в откритото писмо.

Не бих искала да си мисля, че участието Ви в идеята НДСВ е било свързано единствено с преследването на властови амбиции, пише Христова и припомня, че Вълчев е бил 4 години депутат и още толкова вицепремиер и министър в кабинета на Тройната коалиция.