Цели цигански села и махали - масова епилепсия ги друса. Така Валери Симеонов защити готвените промени в нормативната уредба за медицинската експертиза, които бяха обсъждани от социалните партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Симеонов настоя, че има сериозни съмнения за източване на средства, данни за корупция и източване на здравни и социални помощи и пари в досегашната система на ТЕЛК.

"Досега действащите ТЕЛК-ове са в един и същ състав. Когато един лекар се корумпира - то това става известно на определени групи от обществото и те отиват при същия и знаят, че примерно като си платят една определена сума - ще бъдат епилептици. Да така са цели цигански села и махали - масова епилепсия ги друса", констатира вицепремиерът.

Работодателите настояха отново за реформа на ТЕЛК

Работодателите настояха отново за реформа на ТЕЛК

Велев: ТЕЛК е универсален документ и мощен стимул за измами

По думите му с новата наредба се дава възможност на лекари, които не са на постоянен трудов договор в ТЕЛК също да провеждат експертиза и това гарантира, че когато съставът (на ТЕЛК) не е постоянен, когато се сменя дори по предварителен график, е гаранция за по-малко корупция.

От синдикатите настояха да има съпоставителен анализ на заболяванията по новата методика за изчисляване, така че да се гарантират социалните права, особено на хората с увреждания. Валери Симеонов обеща на шестия месец от действието на новата нормативна уредба да се направи анализ. Той коментира, че не е редно да се оставя сегашното положение и апелира дори към пасивно съгласие от страна на работодатели и синдикати. По думите му информацията от ТЕЛК-овете е, че сега дейността продължава на високи обороти, тъй като се усеща края на досегашното положение.

Волята за премахване на ТЕЛК-а зависи и от премиера Борисов

Волята за премахване на ТЕЛК-а зависи и от премиера Борисов

Водеща трябва да е оценката на потребностите на човека в общия социален контекст на развитие

Симеонов посочи, че дори се е надявал на адмирации за усилията за промяна. "С шипове и избити два зъба - да си направи 90% - всичко това го режем", заяви Симеонов.

Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа", коментира, че не бива да се тръгва по пътя на отнемане на права.

"Дайте да ги намерим тези цели села с епилепсии", призова той. По думите му с предлаганите промени в наредбата това няма да стане. "Не случайно ние питаме, защо НЕЛК няма да има право да излъчи такива първични проверки - НЕЛК да прави ревизия на ТЕЛК-ови решения, ние за това нещо настояваме. Това е начинът и това не е никак сложно", констатира президентът на КТ "Подкрепа".

БСК скептични за промените в наредбите за медицинска експертиза и картотека

БСК скептични за промените в наредбите за медицинска експертиза и картотека

Пречат отклонения от основните принципи в законодателството и добрите практики

По думите му можем да отидем и да направим тази проверка - никой досега не го е правил, това което всички знаем от 20 г.

Той настоя, че хората с увреждания очакват накърняване на текущите си права - "този тип негативни сигнали трябва да бъдат прекратени", каза още Манолов.

Заместник-министърът на здравеопазването констатира, че един от основните проблеми в системата на ТЕЛК е това, че лекарите следва да бъдат на трудов договор и да не упражняват дейност на друго място.

Така средната възраст на лекарите в ТЕЛК е над 65 годишна възраст. Това води до липса на специалисти, които да правят качествена медицинска експертиза. Промените предвиждат заявителите да подават документи и по пощата към Регионалните здравни инспекции, а НЕЛК да упражнява контрол върху медицинската документация . Дава се достъп на лекарите от ТЕЛК до електронните здравни досиета.

Концепцията на медицинската оценка и концепцията за експертизата на работоспособността има за цел да се подобри медицинската оценка и да се даде възможност за контрол върху документацията, която е налична в НЗОК и медицинската експертиза на своя първи етап.

Кънчо Райчев, председател на НЕЛК, изтъкна, че всеки амбулаторен лист съдържа част от изследванията, това представлява значителна сигурност, че можем да сравним и проконтролираме налични ли са заболяванията по касата - контрол на първичната документация става все по-прозрачна и по-сигурна.

Работодателите от своя страна настояха за въвеждането на международната класификация на СЗО за степента и вида на увреждане.

Заместник-министър Светлана Йорданова констатира, че по този проект работи МТСП и не е във функциите на МЗ. Тя настоя, че има объркване на медицинската оценка с експертизата на работоспособността, която по думите й следва да се случи на следващ етап.