Споразумението с Турция трябва да работи, трябва да се намери максималното сечение то да продължи да работи и след декември. Това заяви премиерът Бойко Борисов след края на срещата за миграцията по балканския маршрут във Виена.

Борисов сподели, че е имал ползотворен, но и доста тежък разговор с колегите си, защото затварянето на балканския път не означава само затварянето на българо-турската граница. По тази тема трябва да се търси общо европейско решение и на всички външните граници трябва да са им толкова мили, колкото и националните, смята министър-председателят.

Брюксел зове страните членки на ЕС да са солидарни и хуманни с бежанците

Брюксел зове страните членки на ЕС да са солидарни и хуманни с бежанците

"Солидарността не се избира"

„Ако минете сега оттук за Германия, ще видите на една бензиностанция има една табела, че влизаш в Германия. Това е в общи линии границата. Ако слезете на българо-турската или българо-сръбската граница ще видите военни части, жандармерия, армия, военни коли, полицейски, гранични и хиляди офицери и войници“, коментира премиерът, допълвайки, че разликата е колосална.

Борисов подчерта, че в Братислава искали да демонстрират, че ЕС не е само бюрокрация, а е точно обратното - най-доброто място за живеене, най-добрият съюз, най-добрият пример за подражание. „След решенията в Братислава искахме незабавно да се демонстрира, че при тежки ситуации, каквито са в момента външните граници по балканския път, може да се помогне на всички държави“, посочи Борисов.

Целта на ЕС трябвало да е да спре нелегалните мигранти, осъзна Меркел

Целта на ЕС трябвало да е да спре нелегалните мигранти, осъзна Меркел

Споразумението с Турция работело "не така, както бихме искали"

Както не веднъж е казвал, трябвало да се помогне и на Гърция, Италия, Сърбия, Македония.

Борисов поставил условие в понеделник да ни преведат парите, които бяха договорени в Братислава за справяне с бежанците, за да започнат и процедурите по закупуване на техника. Със средствата ще бъдат осигурени и условията на живот на военните там, допълнителните полицейски части. „Всички те са на хотел. Всички те харчат държавни пари за командировка, не навсякъде са добре условията и трябва да им ги подобрим“, коментира Борисов.

Ципрас настоя за солидарно и справедливо разпределение на тежестта на кризата с мигрантите

Ципрас настоя за солидарно и справедливо разпределение на тежестта на кризата с мигрантите

Трябвало да се решава колективно в рамките на ЕС