Външно министерство прави преглед на условията, при които е давано най-висшето държавно отличие.

Това заяви първият ни дипломат Кристиян Вигенин след заседанието на външната парламентарна комисия, в отговор на въпрос защо повереното му ведомство не е предложило френския посланик Отие за орден по повод отпътуването му.

От думите му стана ясно, че външно има конкретни предложения, които ще бъдат финализирани следващата седмица. Възможно е да приложим промени в закона, каза още първият ни дипломат.

Той изтъкна, че най-висшето държавно отличие орден „Стара Планина 1 степен" се дава за изключителни заслуги към страната ни. По думите на Кристиян Вигенин почти всички посланици са получавали това високо отличие.

Трябва да има известни критерии, смята първият ни дипломат, като според него трябва да се избегне субективността при оценката и да има правила, по които да се отпускат ордените.
По думите му към момента на практика такива правила няма.

Той отрече причината да не предложи френския посланик за орден да е заявената подкрепа на дипломата за протестиращите.

По-рано днес и премиерът Орешарски коментира темата, като заяви, че има изискване най-високият български орден да се връчва за изключителни заслуги.
„Смятаме по отношение на ордените да имаме далеч по-рестриктивна политика, за да могат те да имат своята стойност", добави премиерът.