На срещата на върха на НАТО е постигнат консенсус, че държавите членки трябва да работят за повече отбранителни способности. Това заяви президентът Румен Радев пред пред журналисти в Брюксел, където участва в Срещата на държавните и правителствените ръководители на държавите-членки на НАТО.

Радев обмисля 4%-те за отбрана, поискани от Тръмп

Радев обмисля 4%-те за отбрана, поискани от Тръмп

НАТО не е борса, на която можеш да си купиш сигурност, НАТО е съюз на суверенни държави, категоричен българският президент

Постигнатият консенсус по темата е най-важното решение в хода на срещата според президента. По думите му срещата на върха на НАТО е приключила с ясна воля, потвърждаваща единството на съюза и повишаването на отбранителната способности на всяка една държава.

"На последното заседание на КСНС поставих точно този въпрос и е записано като решение, че Националният план за достигане на два процента от БВП за отбрана трябва да бъде преразгледан до септември. Убеден съм, че всички тези планове ще бъдат ускорени", заяви Румен Радев и призова това да се случи по внимателен начин.

"Най-важното за нас е, че повишаването на отбранителните способности на всяка една държава не трябва да става и да се възприема като принуда отвън, а трябва да бъде осъзната необходимост", категоричен бе президентът.

Запитан каква е била атмосферата при днешните дискусии, президентът посочи, че тонът се е успокоил. По думите му темата за увеличаване до 4% от БВП на заделяните пари за отбрана в националните бюджети, предложена вчера от президента на САЩ Доналд Тръмп, остава за обсъждане на следващ етап.

"Споровете в момента са за това кога да се достигнат два процента от БВП за отбрана. Президентът Тръмп настоя това да стане на 1 януари догодина", отбеляза Румен Радев, но допълни, че в рамките на срещата лидерите на европейските страни са отбелязали това, че в парламентарните републики има съответните механизми, по които се определя бюджета. Механизмите за това са ясни.

"Всяко едно преоборудване и превъоръжаване изисква сложни и отговорни процедури, които отнемат време, да не говорим за всички елементи, които формират отбранителните способности като подготовка", допълни държавният глава.

Тръмп обяви победа: САЩ остават в НАТО

Тръмп обяви победа: САЩ остават в НАТО

Успяхме да убедим страните членки на НАТО да увеличат разходите