Нуждите на трите вида въоръжени сили на армията са еднакви - въоръжението ни е и морално, и технически остаряло. Това обяви пред БНТ военният министър Красимир Каракачанов.

Бюджетът не е дъвка, която да разтягаш до безкрайност, има средства, които може и които не може да се отделят. Предложили сме инвестиционните проекти да се разтеглят във времето - минимум 8, за Сухопътни войски - 10 години. Идеята е трите проекта за модернизация на въоръжените сили да се задействат, обясни военният министър.

В проекта за модернизация на въоръжението на армията Сухопътни войски не са били включени, уточни той.

"Идеята ми е да се включи проекта (и за Сухопътни войски - б.р.) и трите вида въоръжени сили да се движат едновременно. Една от грешките досега е, да се дава приоритет на една от видовете въоръжени сили над останалите", каза Каракачанов.

Внасят проекта за модернизация на Сухопътни войски в Министерския съвет

Внасят проекта за модернизация на Сухопътни войски в Министерския съвет

На полигон "Корен" се проведе учение с бойни стрелби "Ответен удар -2017"

Относно модернизацията на Военноморските ни сили, той увери, че е изпратил писмо до 8-те компании, които предлагат възможност за снабдяване на армията ни с нов тип кораб. Едната компания е българска. Министерския съвет трябва да одобри това предложение, поясни Каракачанов.

3,5 млрд. лева за модернизация на армията ни - това не са малко пари, трябва да им прозрачност как са вземани решенията, как са правени класациите, каза Каракачанов.

Избраният изтребител "Грипен" ще бъде спрян от производство, убеден Бойко Ноев
Обновена

Избраният изтребител "Грипен" ще бъде спрян от производство, убеден Бойко Ноев

Румен Радев е задал критериите за избора, смята бившият военен министър

По проекта за избор на нов тип изтребител за ВВС кандидатите са били три, на какво основание е декласиран третия, запита риторично военният министър.

Министерството на отбраната и Министерския съвет изпълняват решенията на парламента. Не виждам защо трябва да се търсят спекулации, аз самият съм разпоредил проверка на избора на изтребител. Каракачанов заяви, че не поставя под съмнение експертността на специалистите, избрали този тип изтребител, но иска прозрачност за самата процедура.

Модернизацията на армията да става с грижа за хората, призова Румен Радев

Модернизацията на армията да става с грижа за хората, призова Румен Радев

Президентът защити своя съветник Пламен Узунов

Не знам защо се създава впечатлението, че проектът аз изтребителите е предрешен, от тук нататък започват конкретните преговори.

Той поясни, че тенденцията е максимална част от тези проекти за превъоръжаване да са изпълнявани от българската индустрия.

За избора на бронираната машина за Сухопътни войски изискването е част от нейните компоненти да са изработени в България. Същото е и за корабите - искаме да бъде ползван българския икономически потенциал, муниции, оптика - да модернизираме Военно-промишления комплекс (ВПК), да създават работни места в България. Голямата част от парите да се върнат отново в бюджета като данъци, поясни Каракачанов.

Запитан до кога могат да бъдат използвани самолетите, той отговори - до 2029-2030 г могат да бъдат ползвани самолетите

Пред bTV бившият военен министър Бойко Ноев заяви, че определеният изтребител "Грипен" за българските ВВС ще бъде спрян от производство.

Офертата за Ф-16 не отговаря на две условия - схемата за разсрочено плащане - голямата част да се плати в началото, после на малки вноски и второто - продължителността на валидността на офертата. Предстои да се види дали отговорите, получавани на запитванията от министерството, са правилно оценени, обясни Каракачанов.

Винаги има и геополитически и икономически интерес, каза военният министър относно закупуването на нова техника за армията ни. Когато става въпрос за много пари указанието на премиера е да са прозрачни нещата, допълни той.

С парите за българския войник не трябва да се заиграва, категоричен е министърът. Обществото многократно е било стресирано от скандали - лошо облекло, недохранване на бойците.

Каракачанов даде пример с кубинки, купувани от армията за 255 лева и проваляните години наред обществените поръчки за изхранването на войската. Нормално ли е боеприпаси да се продават на 3-4 % от стойността им и купувачите да реализират 15 пъти по-висока цена, запита Каракачанов без да уточнява кога и къде е станало това.

Той даде пример и с това, че имоти, предоставени за обществени нужди на общините, са разпродавани след като са прехвърлени от активите на министерството на отбраната. Новата тенденция е договорите да се дават под условия - предоставя се имотът безвъзмездно на общината, но за обществено ползване

Каракачанов обяви и друга психоза - защо да гоним по-добра оферта за продажба на актив от министерството на отбраната, след като парите ще ги вземе Министерството на финансите.

608 лева е основната заплата на един войник, заяви военният министър и сподели, че за големите градове това е недостатъчно.

Армията търси 486 войници

Армията търси 486 войници

Препитва ги с тест за обща култура и физическа подготовка

Запитан за очакваното подписване на Договора за добросъседство с Македония, Красимир Каракачанов бе категоричен, че това би било пробив за отношенията България-Македония в последните 20 години.

Още 1999 г. има споразумение - Македония няма право да търси малцинствени, териториални, езикови претенции. Ако това споразумение бъде подписано след разговорите, ще бъде крачката на отваряне на отношенията между двете страни, категоричен е той.