Ръководството на Демократична България - Варна се обърна в писмо до образователния министър Красимир Вълчев с настояване да се намеси и да съдейства за разрешаването на казус, свързан с достъпа до образование на деца от малцинствата в ОУ "Св. Иван Рилски" Варна.

В Стратегията за развитие на предучилищното и училищно образование във Варна 2021 - 2025 г. бе заложено ГПЧЕ "Йоан Екзарх" да бъде преместено на адреса на училище "Св. Иван Рилски", като за целта училището се предвижда да бъде съборено и изградено ново съобразно нуждите на ГПЧЕ "Йоан Екзарх", като учениците от ОУ "Св. Иван Рилски" се предвижда да бъдат пренасочени, заедно с учителите към други две училища. Замисълът е "Йоан Екзарх" да освободи сградата, в която се помещава с друго училище и да получи своя собствена сграда, като при това "Св. Иван Рилски" ще загуби собствената си сграда и ще се премести в друга, където пак ще бъдат две училища, обясняват от "Демократична България - Варна".

По думите им това не звучи логично. Те поясняват, че ОУ "Св. Иван Рилски" е училище, почти на 100 г., изградено след Междусъюзническата война в резултат на дарителски жест на сем. Трошеви. В грамотата за дарение е посочено и желанието как да бъдат разходвани средствата - "за изграждане на училище на децата от квартала". Локацията на училището е такава, че се намира до район с концентрация на население от малцинствата от едната страна и два мола от отсрещната страна на булеварда.

В училището се обучават целодневно деца от първи до седми клас. Голяма част от тях от малцинствени групи. За да бъдат привлечени за обучение в училището, учителите убеждавали родител по родител, организирали дарения и правели всичко възможно училището да дава образование на деца, които имат голяма нужда от него.

Демократите от Варна уточняват, че училището няма физкултурен салон, въпреки, че многократно е искано съдействие от общината.

Училището разполагало с два компютърни кабинета, широк двор, с фитнес уреди на открито, както и собствен парк, разположен на 4 дка, с дървета.

Учебното заведение имало и единствения в града фанфарен оркестър с новозакупени инструменти и униформи.

Според варненските демократи преместването на ОУ "Св. Иван Рилски" не само ще наруши една едновековна образователна традиция, но и ще изключи много деца от системата на образованието, защото родителите им ще откажат да ги пуснат на училище, както в "Отец Паисий", което е едната алтернатива за преместване, така и в "Елин Пелин", което е другата алатернатива. 

По този начин ще се разруши един модел за образование и възпитание на деца от социално-слаби малцинствени етнически групи, точно когато най-много говорим за необходимостта от тяхната интеграция. Във време, когато всички говорим колко е важно образованието за бъдещето на нашите деца и когато се инвестират пари в редица училища, едно училище е на път да бъде съборено, допълват още в писмото си те.

От "Демократична България-Варна" отбелязват още, че съществуват сериозни опасения, че съборено веднъж, новото училище няма да бъде изградено на цялата площ и голяма част от този терен ще се усвои с търговски цели.

В тази връзка те настояват образователният министър да се намеси и да се намери разрешение с построяването на училищна сграда за ГПЧЕ "Йоан Екзарх" на друг терен в района, или на територията на училище "Елин Пелин".

Настояваме да не се допуска да бъде съсипана една стогодишна история, завършват писмото си демократите.