Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова всички бивши социалисти, които обявиха, че ще правят нов ляв проект, за обединение - да се върнат в редиците на партията, да подновят членството си в нея, за да може заедно левите да търсят обединение и сила в ляво. На брифинг в централата на партията Нинова посочи, че БСП никога не е спирала опитите и процесите да търси обединение в ляво. Всеки опит за обединение в ляво е важно, но е важно и върху какво стъпва и да не представлява амбиция, каза Нинова.

"Нашето богатство е това - различни мнения, движения, но заедно като партия, програмата и идеология", аргументира Нинова за предложението си.

Дончева и сие коват нов лявоцентристки проект

Дончева и сие коват нов лявоцентристки проект

Тя вижда ПП като съперник в лявото политическо поле

По думите й за всички има достатъчно място за изява в партията - женски движения, платформи и обединения. Поканени са обаче само тези, напуснали партията другари, които са направили свои партии. Така Нинова затвори вратата пред тези, които бяха наказани с изключване от партията в последните 1-2 години.

"Върнете се в БСП", призова Нинова.

"Тези, които са били изгонени от партията, е било тяхно наказание. Към тях покана няма", каза още тя.

Нинова посочи кои партии са поканени за новото ляво обединение: АБВ на Румен Петков, "Изправи се, България" на Мая Манолова, "Движение2 1" на Татяна Дончева, "Българска прогресивна линия" на Красимир Янков, "Нормална държава" на Георги Кадиев и МИР на Симеон Славчев.

Това са бивши членове на БСП, а Корнелия Нинова подчерта, включително и с изреждане на години на напускане, че повечето от тях са напуснали по време на лидера на БСП Сергей Станишев и Михаил Миков.

Лидерът на БСП съзира ръката на президента Георги Първанов като архитект на новото ляво обединение.

"Важно това обединение около какво ще се случва, какви идеи, характеристика на модерното ново ляво се търси на един такъв форма. Засега идеи не сме чули - що е то ново ляво и как ще се развива, каза Нинова. За сметка на това чула ултиматуми и заклинания.

Още през 2016 година БСП положили усилия да върнат другарите си обратно в партията, напомни Нинова.

БСП прощава и кани обратно отцепниците?

БСП прощава и кани обратно отцепниците?

ГЕРБ се превърна в „резервна гума” на Реформаторите, отсече Нинова

Конгресът на БСП остава февруари месец, както бе решено след разгромителните резултатите за партията на последните избори. До този момент на "Позитано" 20 са постъпили само 6 декларации с искане на нова дата през декември, а по неофициална информация, от медиите, в БСП знаят за още 17. Те обаче не са официално внесени на "Позитано". Така конгрес декември месец не може да има, отсече Нинова.

Попитана дали "червените" биха подкрепили правителство с третия мандат, ако последната папка отиде в партията на Стефан Янев - "Български възход", тя отговори лаконично: "Като дойде време ще ви кажем."

Янев: Дали трябва да се занимаваме с Изборния кодекс вместо със съставянето на правителство?

Янев: Дали трябва да се занимаваме с Изборния кодекс вместо със съставянето на правителство?

Основно правило в политиката е изкуството на компромиса, по думите му

Нека да минат консултациите при президента Румен Радев. Тук сме и ще говорим, уточни Никова, която вече чака връчването на мандатите.

Лидерът на БСП отказа да отговаря на други въпроси, включително и за самосезирането на прокуратурата по повод машинното гласуване и думите на Георги Свиленски от парламентарната трибуна, който обвини Кирил Петков, че му е предложил кода на машините, т.е. намекнал е за сделка и възможност изборният резултат да бъде манипулиран в полза на една политическа сила.

Повече от 11 часа продължиха дебатите по Изборния кодекс

Повече от 11 часа продължиха дебатите по Изборния кодекс

Гласуването ще се проведе на следващо пленарно заседание