Не отговарят на истината твърденията на председателя на парламентарната група на "Има такъв народ", направени на брифинг в парламента, че Министерството на финансите е блокирало парите на посолството на Руската федерация у нас.

В това бе категоричен след заседанието на Министерския съвет вицепремиерът и министър на финансите в оставка Асен Василев. 

С джафкане депутатите оползотвориха един час пленарно време

С джафкане депутатите оползотвориха един час пленарно време

След което шефът на НС даде 20 минути почивка

"Разбрах, че г-н Тошко Йорданов е направил подобно изказване, с което отново е излъгал и депутатите, и българския народ. Няма запорирани сметки. Има превод към руското посолство, който попада директно под санкциите на Европейската комисия. Руското посолство е поискало дерогация, т.е. България да отмени санкциите за този превод", поясни Василев.

Към момента въпросното искане за дерогацията в момента се консултира с Европейската комисия, откъдето се чака отговор дали тези пари да бъдат отблокирани. 

ЕС все още няма съгласие за седмия пакет санкции срещу Русия

ЕС все още няма съгласие за седмия пакет санкции срещу Русия

Не е ясно кога ще се приеме, нито какво ще съдържа

"Те твърдят, че преводът е за заплати, на стойност 890 хиляди долара. Когато получим от ЕК становище дали е добре да се отменят санкциите и да се даде дерогация, съответно ще предприемем мерките. Но няма запорирани сметки, няма нищо, което да е направено изрично от българската държава. Това е автоматично действие по силата на санкциите", подчерта финансист номер едно.