Най-голямото предизвикателство за МВнР е провеждането на втори тур на президентските избори. Това не е предвидено, но ще трябва да изпратим отново същите секции и бюлетини. Това, което притеснява още повече Външно министерство е, че ЦИК обмисля варианта да бъде сложен нов софтуер и да бъдат изпратени изцяло нови машини, заяви Иван Кондов, постоянен секретар на МВнР и председател на Работна група "Избори".

"Ако не получим бюлетините и машините до 16 ноември, ние наистина не сме сигурни, че ще можем да доставим бюлетини и машини за втори тур. Дори 16 октомври не гарантира взимане на правилното решение", категоричен бе той.

За 14 ноември откриват 760 секции за гласуване зад граница

За 14 ноември откриват 760 секции за гласуване зад граница

За първи път ще бъде открита избирателна секция в Бахрейн

За втори тур на президентските избори ще трябва да бъдат изпратени около 700 000 книжа и материали.

Втори тур на президентските избори ще се проведе със сигурност, но машините може да не стигнат, предупреди Иван Кондов.

МВнР е споделило опасенията си на ЦИК, те знаят за предизвикателствата за предстоящите избори.

МВнР получили доста предложения за подобряване на процеса, подготовка и провеждане на изборите. Една от организациите с най-голяма дейност била Мрежата на доброволците зад граница, те са свързани със създаване на различни системи за по-добра комуникация в нощта на изборите.

Иван Кондов посочи, че има голям проблем с изборните протоколи на предишните избори. За това от МВнР предлагат да има два номера на всеки един протокол, като единият номер да бъде отстрани, за да може да се сканира. Друго добро решение е да се използва само един списък и за президентските, и за парламентарните избори. Може да има гласоподаватели да гласуват само за един от двата избора, като тогава членовете на СИК трябва да бъдат концентрирани и внимателни, което може да доведе до връщане на протоколите, предупреди Кондов.

"Сиела Норма" доставя допълнителните 1600 машини и 2 хиляди флаш памети

"Сиела Норма" доставя допълнителните 1600 машини и 2 хиляди флаш памети

Тя спечели обществената поръчка на ЦИК

В часовете от 23-23.30 до към 02.00 в изборната нощ, ЦИК ще получат над 500 протокола, които трябва да обработят. Всичко това се прави от 15 души в ЦИК, каза Анастасов и още веднъж настоя за по-добра организация. Ако се повторят ситуациите от последните два избора, може да се окажем в ситуация да няма членове на СИК за втори тур на президентските избори, предупреди той.

Външно призова още ЦИК трябва да има подобрен административен и технически капацитет. МВнР се е превърнало тяхна администрация, а ние правим голяма част от организацията за изборите, което не е наша работа по Изборен кодекс. Би било добре да създадат такъв административен капацитет, които по закон са си правомощия на ЦИК, настоя Иван Кондов.

ЦИК дава до 8,6 млн. лв. за допълнителни машини за гласуване

ЦИК дава до 8,6 млн. лв. за допълнителни машини за гласуване

Комисията обяви новата обществена поръчка за 1600 устройства и 2000 флаш памети

Втората препоръка е за активна регистрация за гласуването зад граница и само сънародниците ни, които са се регистрирали, да могат да гласуват.

Третата препоръка е, че предвид промените в Изборния кодекс и огромния брой секции в чужбина, с които не се увеличило гласуването, Външно настоя да се помисли за преминаване към дистанционно гласуване по пощата.