Парламентарната група на "Възраждане" е притеснена от порочни корупционни практики за изграждането на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй".

Пред журналисти в кулоарите на Партийния дом депутатът Искра Михайлова обясни, че има изисквания от редица народни представители да се запознаят с подробната документация и начина, по който се избирали изпълнителите за изграждането на ядрените мощности. "Възраждане" искат в пленарната зала да дойде енергийният експерт към Министерството на енергетиката - Антон Иванов.

Няма как ядрени мощности да бъдат решавани за 24 часа във видими нередности по документацията, посочи Михайлова.

Коста Стоянов добави, че в Закона за обществените поръчки е записано, че ако липсват представени документи на определени кандидати за изграждането на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", комисията е задължена да изисква въпросните документи. Цялата процедура е опорочена и се съмняваме, че има някаква корупционна схема, притеснен е депутатът от "Възраждане".

Проектът за 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" влиза отново в дневния ред на законодателния орган днес като извънредна точка. Вчера ПП-ДБ бойкотираха партньорите си и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов сподели пред медиите своето разочарование. От ДПС също са възмутени.

БСП вижда див лобизъм за строежа на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“

БСП вижда див лобизъм за строежа на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“

Сглобката ще правили експеримент със здравето на хората, попита депутатът Гоцанов

А какво предвижда предложението на ПП-ДБ - след проведена процедура за подбор на потенциални строителни фирми беше съставена "късата листа" (short-list) от потенциални кандидати за инженеринг, строителство, доставка и въвеждане в експлоатация на ядрена централа на одобрената площадка в Козлодуй, с технология АР1000. Целта на обявената от "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" ЕАД покана за проявяване на интерес е да бъде декларирано намерение на дружества с инженерно-технически, икономически, финансов и строителен капацитет да участват в реализацията на проекта. Със заповед Е-РД-16-28/10.01.2024 г. на министъра на енергетиката е създаден Управляващ комитет по проекта за изграждане на блок 7 на Площадка №2 на АЕЦ "Козлодуй" с технология АР1000. На свое заседание същият този комитет е приел решение за съставяне на "кратката листа" от потенциални строителни фирми за инженеринг, строителство, доставка и въвеждане в експлоатация на ядрена централа на одобрената площадка, която включва компаниите Hyundai engineering & Construction So. Ltd. и Bechtel (САЩ).

Сега се добавя още един кандидат от отпадналите. Предложението на ГЕРБ и ДПС добавя корекция към текста -" Вземайки предвид препоръките на ОИСР и добрите международни търговски практики, е необходимо да се проведат преговори относно рамка на изпълнение при най-добри условия, съгласно Приложение 1. Сред условията има изискване за минимум 30% локализация на възложените строителни и проектантски дейности на етап ЕР+С; представяне на фиксирана цена за целия обем от възложени строителни и монтажни дейности; гарантиране на срок за изграждане на 7 и 8 блок; изискване за предоставяне на финансиране на възложените дейности; поемане на пълна отговорност за качеството на изпълнение на възложените строителни дейности".

5 компании с интерес към 7-и и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй“

5 компании с интерес към 7-и и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй“

Офертите ще се разгледат през следващата седмица

Това е пример как можем да убием даден проект, предупреди по време на дебатите Драгомир Стойнев. Това не е нашата работа, посочи червеният депутат. Не било работа на законодателите да задължават министъра да води преговори. Ако искате, можем да го задължим да ходи на работа, предложи той. Според него днес трябва да се обсъждат големите проблеми в енергетиката. От два дни имаме базова мощност, която не работи, алармира още Стойнев. Нека този парламент се занимава с решаване на проблемите, призова народният представител. Не трябвало заради две враждуващи партии да страда българската енергетика. Това е диктат на законодателната власт над изпълнителната, смята той.

А че Народното събрание ще изземе функцията на МС, призна и Радослав Рибарски от ПП-ДБ. Според него герберите и ДПС искали да покажат надмощие. Той е недоволен, че депутатите ще решат кой ще строи блоковете, като преди това определили технологията. Темата ставала повод за политически битки, по мнението на Рибарски. НС трябва да осигурява законодателна подкрепа.