МВР ще могат веднага да спрат от движение кола, чиито шофьор е хванат без документи или с алкохол. Това обяви пред Нова телевизия Настимир Ананиев, председател на Транспортната комисия в парламента и заместник-председател на "Движение България на гражданите" .

Обяснявайки промените в Закона за движение по пътищата, той заяви, че ако някой бъде заловен да кара без книжка или с алкохол в кръвта над 0,5 промила, ще му се свалят табелите за срок от 6 месеца до 1 година.

Ананиев отбеляза, че сега водачите без документи или употребилите алкохол са оставяни да се придвижват с автомобилите си.

Освен това пътните полицаи ще имат право на място да налагат глоби. Глобите за шофиране в нетрезво състояние и за превишена скорост пък се увеличават двойно.

Реформаторът подчерта, че ще се отнема и малкият, и големият талон на превозното средство. Това означавало, че след това трябва да се прави нова регистрация в КАТ.

Настимир Ананиев е категоричен, че за да бъдат спрени шофьорите без книжки, трябва да се промени не само законът, но съзнанието на българина.