Представителите на Венецианската приветстват предложението за промяна в Конституцията. Според него се предвижда разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии.

Становището си представиха по време на разговорите си в Народното събрание членовете на делегация на Венецианската комисия (Европейската комисия за демокрация чрез право) на Съвета на Европа.

Гуидо Непи Модона от Венецианската комисия подчерта, че комисията приветства разделянето на ВСС на две колегии - на съдиите и на прокурорите и следователите.

"Стои обаче въпросът с какво мнозинство да бъдат избирани - квалифицирано или обикновено, посочи той и добави, че Венецианската комисия препоръчва това да се прави с квалифицирано мнозинство, защото така ще се избегне рискът от политизиране на ВСС", каза Модона.

По време на днешната среща между депутати и евроюристи председателят на Народното събрание Цецка Цачева отбеляза, че избирането на членове на ВСС от квотата на парламента с квалифицирано мнозинство би било гаранция за по-широк консенсус. Така щяло да има и по-високи морални качества на кандидатите.

Цачева побърза обаче да се изрази опасение, че съществуват рискове Народното събрание да не успее да излъчи представители във ВСС и по този начин да блокира работата на тази институция и на цялата съдебна власт.

Цецка Цачева се ангажира преди гласуването на второ четене на законопроекта да бъдат обсъдени вариантите за избор на членове на ВСС от квотата на парламента с квалифицирано мнозинство (2/3-ти от 240 депутати - б.р.) или с мнозинство от 50+1.

На срещата си с делегацията председателят на Народното събрание Цецка Цачева подчерта, че проектът за изменение на основния закон, който се обсъжда в момента, е в съзвучие с Конституцията, решенията на Конституционния съд от 2005 и 2008 г. и с препоръките на Венецианската комисия.

"Промените в основния закон в частта за съдебната власт са възможните, които могат да бъдат извършени от Обикновено народно събрание", добави Цецка Цачева.

"Няма как да бъде променена квотата на Народното събрание от 11 членове в състава на ВСС, без да бъде свикано Велико народно събрание. Различията между парламентарните групи са как да бъдат разпределени в двете колегии", отбеляза Цецка Цачева.

По думите й най-сериозната промяна е прекият избор на членове на ВСС от Общите събрания на съдиите и на прокурорите и следователите.