Не "Лукойл" да плаши държавата, че рафинерията ще спре работа, а държавата да изиска от "Лукойл" да състави план за действие, който ще гарантира, че рафинерията няма да спре да работи. И най-вече - трябва да спрем да мислим ние за "Лукойл" и държавата да се подготви. Това заяви в студиото на Нова телевизия Венко Сабрутев, депутат от "Продължаваме промяната".

Дерогацията за България е само до края на 2024 г. и още сега трябва да започне да се мисли какво да се прави след тази година. Самата компания трябва да го прави. Венко Сабрутев обясни и как трябва да се прилага дерогацията - евтиния руски петрол остава и се продава на българския пазар, а износът се осъществява от неруски петролни продукти. Заради войната в Украйна потреблението на бензин спада, а на дизел рязко се увеличава, но дерогацията може да се отрази на българските потребители.

Сабрутев препоръча на вицепремиера и транспортен министър Христо Алексиев да се запознае с европейските директиви и становището на ЕК и подчерта, че всичко е въпрос на организация.

Дизелът на колонките свършва, ако забраним износа за "Нефтохим"

Дизелът на колонките свършва, ако забраним износа за "Нефтохим"

В Комисия бе прието предложението на ДПС за пълна забрана

Въпросите обаче са към служебния кабинет, който в момента управлява държавата, посочи Венко Сабрутев и подчерта, че в момента служебният кабинет се опитва да бъде над парламента и категорично не спазва законите и Конституцията на държавата като не изпълнява задължението си да внесе в парламента бюджет за следващата година. Безхаберието на служебния кабинет ще доведе до обедняване на милиони хора и най-вече на пенсионерите.

"Ние нямаме проблем с потреблението, имаме проблем с доходите. Трябва да има справедливост - не може от мерките да се ползват еднакво и от бедните, и от богатите, а нуждата на страната е от цялостна политика по доходите, което минава през държавния бюджет", заяви Сабрутев.

Депутатите бият камбаната за нов бюджет, страхуват се от мизерия и дългове
Обновена

Депутатите бият камбаната за нов бюджет, страхуват се от мизерия и дългове

Дебатът зави към психоанализа